Kaj je ogljični odtis?

Ogljični odtis (angleško »carbon footprint«) je način merjenja emisij toplogrednih plinov, kot je ogljikov dioksid, ki se sproščajo v naše ozračje s strani posameznika ali organizacije. Vse na našem svetu ustvarja svoj ogljični odtis in na nekaj stvari imamo lahko neposreden vpliv – od pošiljanja elektronske namesto navadne pošte, načina potovanja ter do naših nakupov.

Kako lahko izračunam svoj ogljični odtis?

Izračun lastnega ogljičnega odtisa je sila preprost, saj na spletu obstaja vrsta kalkulatorjev ogljičnega odtisa. Priporočamo footprintcalculator.org (spletna stran je v angleščini) in kalkulator Umanotere

Kalkulatorja vzameta v obzir mnogo dejavnikov, kot na primer:

• kako pogosto uživate hrano živalskega izvora,
• v kolikšni meri je vaša hrana neprocesirana, brez embalaže in lokalno pridelana,
• v kakšnem bivalnem okolju živite,
• iz katerega materiala je zgrajen vaš dom,
• kakšna je velikost vašega doma in koliko oseb prebiva v gospodinjstvu,
• ali imate doma elektriko in kako energetsko učinkovit je vaš dom,
• kolikšen odstotek elektrike porabljate iz obnovljivih virov,
• koliko smeti ustvarite v primerjavi s sosedi,
• kako daleč potujete z osebnim avtomobilom vsak teden, …

Pet nasvetov, ki vas bodo usmerili v pot brezogljičnega življenja


Izberite paket oskrbe z električno energijo, ki je proizvedena iz obnovljivih virov

Naši »modri paketi« vam zagotavljajo modro energijo, ki je proizvedena v hidroelektrarnah Holdinga Slovenskih elektrarn d.o.o. Modra energija je proizvedena iz slovenskih rek, kjer delovanje hidroelektrarn ne obremenjuje okolja s toplogrednimi vplivi, škodljivimi emisijami ali radioaktivnimi odpadki.
Povprašajte po Modri energiji naše svetovalce! Pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 21 15 ali nam pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Zmanjšajte porabo energije in prihranite

Veliko energije bi lahko prihranili že zgolj z učinkovito rabo energije. To je dobro za vas, prav tako pa tudi za okolje! Energetsko bolj učinkovita gospodinjstva prihranijo na stroških in ogljičnem odtisu.
V kolikor uporabljate sistem za nadzor in upravljanje z energijo, lahko na vašem računalniku ali pametni napravi spremljate porabo elektrike, plina in vode v realnem času. Na podlagi prejetih podatkov lahko ustrezno ukrepate in tako načrtujete prihranek pri stroških energije.


Ne veste, kako začeti pri ukrepih za prihranek pri energiji?
Prenesite našo brezplačno e-knjigo z nasveti za učinkovito rabo energije!

Ogrevajte z elektriko

Ogrevanje prostorov in vode prispeva kar 40% vseh emisij toplogrednih plinov. Pojdite korak naprej in se ogrevajte na elektriko z energetsko učinkovitimi toplotnimi črpalkami. Preverite tudi izolativnost vašega doma, odpravite napake in že boste korak bližje k brezogljični družbi.

Vozite na elektriko

Največja prednost vožnje z električnim avtomobilom je izboljšanje okolja, saj električni avtomobil nima izpuha in zato ne prispeva k toplogrednim emisijam v ozračje. Električna vožnja pride do izraza v mestih, kjer je gostota poselitve visoka.
Izberite električni avtomobil, domačo polnilno postajo in sončno elektrarno in vaš ogljični odtis se bo znatno zmanjšal.

Razmišljajte široko!

Ko razmišljamo o podnebnih spremembah imamo pogosto v mislih dejavnosti, ki so širše od nas: onesnaževanje zraka, višje temperature, taljenje ledenikov, izsekavanja gozdov,… Včasih je torej težko opaziti naš individualen doprinos k izboljšanju razmer. Pravzaprav pa vse naše dnevne odločitve in aktivnosti prispevajo k boljšem ali slabšem ogljičnem odtisu.

Začnimo z majhnimi in enostavnimi koraki, ki nas peljejo v brezogljično družbo.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?

; mes', function() { setCookie('banner-top-mobile', true, 100); $('.banner-top-mobile').removeClass('active'); }); $(document).on('click', '.header-search-button', function() { $('#mod-finder-searchform104').submit(); }); ;