Ne le telefoni – pametne postajajo tudi naše hiše. Z njimi je mogoče komunicirati, jih naučiti naših navad, one pa se na vse ukaze odzivajo hitro in učinkovito. Naše bivanje tako postaja vse udobnejše in nenazadnje tudi varčnejše.

Ko pripeljete k pametni hiši, se na dovozu prižgejo luči, lastniku pa se odpre tudi garaža, da lahko avto spravi pod streho. Pred vhodom je kamera, ki zaznava gibanje in ga tudi posname. Namesto zvonca je pameten domofon, ki je povezan z lastnikovim pametnim telefonom. Tako lahko vidi, kdo je pred vrati in se z njim pogovori, četudi ga ni doma. Ključavnica vhodnih vrat reagira na dotik. Prepoznava prstne odtise, omogoča pa tudi odklepanje z večmestno številčno kodo.

Prostori so opremljeni s kamerami in detektorji gibanja, kar pripomore k večji varnosti. Luči se prižigajo na glasovni ukaz ali s pomočjo senzorjev gibanja, pametne žarnice pa lahko spreminjajo barvo in temperaturo svetlobe. Za notranjo temperaturo skrbijo termostati, ki se učijo, kakšne so bivanjske navade prebivalcev hiše in tako urejata delovanje klimatske naprave in toplotne črpalke. Senčila na oknih so programirana, da se zjutraj dvignejo in zvečer spustijo, prav tako pa se odzivajo na glasovne ukaze. Okna sama so varovana s senzorji, ki obveščajo o nepooblaščenem odpiranju ali razbitju stekla. Za dodatno varnost skrbijo senzorji za dim, ogljikov monoksid, plin in izliv vode. Ob težavah na mobilne naprave pošljejo obvestilo in hkrati zaprejo ventile, kjer je to potrebno.

Naprave v hiši so varčne in priklopljene na pametne vtičnice. Te beležijo porabo električne energije in obveščajo o pretirani porabi. Hkrati pa omogočajo, da se naprave vklaplja in izklaplja na daljavo. Televizor in glasbeni sistem sta povezana in delujeta na glasovne ukaze. Glasba se lahko predvaja po celi hiši naenkrat, saj so vsepovsod pametni zvočniki.

Prihodnost je tu. Ujemite jo s pametnimi napravami in sistemi, ki jih ponuja Energija Plus, in zaživite udobno, varno in varčno.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?