Zakaj se odločiti za pametni dom?

Rešitve za pametni dom so postale zelo razširjene in tudi cenovno dostopne. Seveda zahtevajo od nas nekaj tehničnega znanja, ki ga pa z malce zanimanja lahko brez težav osvojimo. Za vas smo preverili, zakaj se je »pametno« odločiti za pametni dom in kaj boste s tem pridobili.


1. Učinkovitost
Čeprav so z vzpostavitvijo pametnega doma povezani stroški, ki so seveda odvisni od izbire naprav, se nam investicija lahko hitro povrne. Z napravami, ki zaznajo gibanje v prostoru, lahko prihranimo pri stroških razsvetljave. Prav tako lahko ugasnejo ogrevanje oziroma hlajenje, ko ni nikogar v prostoru in ga ponovno prižgejo malo pred vašim prihodom domov. Posebej v časih, ko se srečujemo z energetsko draginjo, je tovrsten prihranek več kot dobrodošel.


2. Udobje
V eni roki držite otroka, v drugi telefon, pripraviti pa morate večerjo? Verjetno ste se z navedeno situacijo že srečali. Pečica, ki deluje na glasovni ukaz, vam bo zagotovo olajšala delo. Z družino ste se odpravili na izlet in niste zastrli žaluzije, ker je bilo slabo vreme, vendar se je v vmesnem času vreme izboljšalo? Brez težav lahko žaluzije zastrete na daljavo in ob prihodu domov vas bo počakalo hladno stanovanje, brez uporabe klimatske naprave.


3. Varnost
Varnost je ena od ključnih prednosti in glavna pridobitev pametnega doma. Kamere v hiši in zunaj nje lahko upravljamo na daljavo in tako tudi hitro opazimo neobičajno gibanje v hiši/stanovanju. Možnost vklopa in izklopa gospodinjskih aparatov zmanjša tveganje za nastanek požara. Tudi, ko nas ni doma, lahko na daljavo prižgemo kako luč in s tem navidezno prikažemo našo prisotnost doma.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?


4. Višja vrednost nepremičnine
V kolikor razmišljate o prodaji nepremičnine v bližnji prihodnosti boste z implementirano tehnologijo pametnega doma zagotovo v prednosti pred ostalimi. Predvsem mlajši kupci so zainteresirani za nakup tovrstne nepremičnine.


Kje začeti?
Če ne veste kako in kje bi začeli z nakupom tehnologije za pametni dom, je najbolj smotrno začeti z najbolj osnovnimi funkcionalnostmi. Na osnovnih zadevah boste lahko preverili možnosti in programsko opremo. Pri tem bodite pozorni tudi na morebitne omejitve v infrastrukturi v vašem domu. Prav tako preverite kompatibilnost naprav in rešitev za pametni dom. Če imate doma stari hladilnik, ga seveda ne boste mogli povezati s pametno tehnologijo. Razmislite tudi o vaših prihodnjih potrebah in temu prilagodite nakup opreme.


Člani lojalnostnega programa Moj PLUS lahko od 26.9.2022 do 31.10.2022 v spletni trgovini Mi Store izkoristite 10% popust pri nakupu nadzornih kamer, omrežne opreme in senzorjev za pametni dom ter izdelkov za LED osvetlitev proizvajalca Xiaomi. Še niste član lojalnostnega programa Moj PLUS? Več o tem tukaj.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?