Danes je vsem bolj ali manj jasno, da je prihodnost električna - tudi na trgu prevoznih sredstev. Zato vse več uporabnikov ob nakupu avtomobila ali kolesa presedla na električnega.

E-mobilnost je v trendu in smiselno je, da se nanjo pripravimo. Mnogi vozniki, ki pred leti niti pomislili niso na električni avtomobil, se danes z njim spogledujejo ali so že njegovi ponosni lastniki. Prav tako je vse več cenovno dostopnejših električnih koles, skirojev in skuterjev.

Delež električnih prevoznih sredstev strmo raste. Z razvojem trga se veča tudi doseg električnih avtomobilov, ki je marsikomu trn v peti in glavni izgovor ter argument proti nakupu. Pa vendar je danes eno polnjenje za prevoženih 350 do 500 kilometrov postal standard. In težko rečemo, da je to malo. Avtomobili, ki jih poganja elektrika, so tudi dostopnejši kot so bili pred leti, poleg tega država za nakup električnega jeklenega konjička ponuja subvencijo. Obenem je tudi izbira električnih avtomobilov vse bolj zanimiva in pestra. Izgovorov, da se nakupu izogibamo, nam počasi zmanjkuje.

Hišna polnilnica je najboljša rešitev

Za vsaj delno električni vozni park se odloča tudi vse več podjetij. Ne glede na to, ali gre za podjetje ali domačo rabo, moramo imeti ustrezno polnilno infrastrukturo, da lahko avtomobil pravočasno »nahranimo«.

Stenska hišna polnilnica je odlična rešitev in pri Energiji plus poleg klasičnih ponujamo tudi pametne polnilnice z dinamičnim polnjenjem. Poleg tega si lahko omislite sončno elektrarno in hranilnik energije za še bolj ekonomično rabo in večje prihranke.

Živite v bloku? Ni problema

Zmotno je mišljenje, da lahko polnilnico namestite samo lastniki stanovanjskih hiš. Nudimo tudi rešitve za bloke, garažne bokse in podjetja. Omislite si lahko močnejšo ali katero od standardnih hišnih polnilnic z močjo 22 kW, hitrih s 50 kW ter super hitrih z močjo od 100 do 150 kW. Določene omogočajo tudi prednastavitve časa polnjenja v času nižje tarife in podobno, delovanje polnilne postaje pa lahko upravljate in nadzorujete tudi s pomočjo aplikacije. Ali ste vedeli, da lahko v primerjavi z navadno vtičnico hišna polnilna postaja napolni vozilo do štirikrat hitreje? Razlika, o kateri je vredno razmisliti.

Zakaj se podjetja odločijo za električne avtomobile?

Razlogi podjetij za električni vozni park so preprosti in logični. Celoten strošek nakupa, vzdrževanja in uporabe električnega avtomobila je nižji kot pri primerljivih vozilih z motorji na notranje izgorevanje, v kombinaciji s sončno elektrarno pa se lahko vozimo povsem brezplačno. Eden izmed razlogov je tudi uporabniška izkušnja, saj zaposleni električne vozile vozijo raje od tradicionalnih z notranjim izgorevanjem. Ne pozabimo še na pozitiven vpliv na okolje. Poleg tega si lahko ob nakupu podjetje obeta subvencijo ter višjo boniteto za električna vozila, če vozijo zaposleni službeni avto v zasebne namene. In podjetje, ki ima električne avtomobile, potrebuje zanesljivega partnerja, ki bo poskrbel, da bodo baterije pravočasno in varno napolnjene. Tu nastopimo strokovnjaki podjetja Energija plus.

Polnilnica plus tri kolesa? Zakaj pa ne!

Pri Energiji plus lahko opremimo tudi turistične objekte, ki nudijo izposojo e-koles. Nudimo tudi poseben paket e-polnilnice, v katerega so vključena tre e-kolesa, katerega si lahko omislite že za manj kot 5000 evrov. V paketu vam nudimo polnilni stebriček za e-kolesa, eno gorsko kolo in dve trekking kolesi.

Skrbimo tudi za javno polnilno infrastrukturo s tem da širimo mrežo javnih polnilnih postaj za električne avtomobile, kjer lahko porabljeno energijo uporabnik plača preko aplikacije Easy park.

Vse informacije in odgovore na vprašanja povezane z e-mobilnostjo lahko dobite od ponedeljka do petka med 7:30 in 17:00 na brezplačni telefonski številki 080 21 15 ali na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

 

Članek je bil prvotno objavljen v reviji Računalniške novice, št. 4/XXVI, 25. februar 2021 in na spletni strani v članku Strokovnjaki za električne polnilne postaje.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?