Prva vožnja z vašim novim električnim skirojem je vznemirljiva izkušnja. Ne glede na to, za kaj ga nameravate uporabljati, ga boste zagotovo želeli uporabiti čimprej in se zabavati. Hitro boste ugotovili, kako vam skiro koristi v vsakodnevnem življenju.

Hkrati pa boste želeli varovati svojo naložbo v e-mobilnost in se prepričati, da bo vaš novi električni skiro deloval tako kot mora.

Pripravili smo šest priročnih nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri pravilni skrbi za vaš električni skiro.

Kaj je torej pomembno?

1. Previdno sestavite električni skiro,

2. ohranjajte primerni nivo tlaka v pnevmatikah,

3. pravilno polnite baterijo,

4. skrbite za čist skiro,

5. preverjajte stanje zavor,

6. skiro redno servisirajte.

1. Previdno sestavite vaš nov električni skiro

Ob prejemu vašega novega električnega skiroja je naravni instinkt, da se želite takoj zapeljati na vašo prvo vožnjo. A pomembno je, da si najprej vzamete čas in preberete navodila za uporabo in se prepričajte, da ste natančno sledili navodilom za sestavo.

Pomembno je prav vse od nastavitve krmila in pravilno vijačenje vijakov, pa vse do popolnega polnjenja baterije (več o tem v tretji točki). Bodite pazljivi in natančni, da boste lahko čim prej uživali v vožnji s svojim električnim skirojem.

2. Ohranjajte primeren nivo tlaka v pnevmatikah

Pnevmatike so vaš edini stik s podlago in so zato izjemnega pomena. Nekateri električni skiroji imajo trde pnevmatike, vendar vam priporočamo pnevmatike na zrak, saj ponujajo boljšo vozno izkušnjo. Pred predrtjem se lahko zavarujete s posebnimi tekočinami za preprečevanje predrtja.

Tlak v pnevmatikah mora biti optimalen, da se izognemo predrtju. Če je tlak prenizek, se pnevmatike bolj upogibajo in s tem se poveča površina, s katero je pnevmatika v stiku. To poveča možnost predrtja, če povozite oster predmet, prav tako pa povečate možnost deformacije pnevmatike, ko zadenete robnik pločnika.

Z optimalnim tlakom v pnevmatikah ohranjate tudi dober oprijem na podlagi in imate nizek kotalni upor. Ta pa je pomemben, saj višji kot je upor, večja bo poraba vašega električnega motorja na skiroju. Glede na to, da ste skoraj v celoti odvisni od električne motorja, se splača to navodilo upoštevati.

3. Baterija naj bo napolnjena od prvega dne

Ko dobite nov električni skiro, morate baterijo napolniti popolnoma ko dobite nov električni skiro. Priporočamo vam, da baterijo polnite vsaj 8 ur pred prvo vožnjo. Tako bodo celice v bateriji optimalno »prijele«. Pravilno polnjenje baterije in ohranjanje optimalnega nivoja napolnjenosti, dobro vpliva na življenjsko dobo baterije.

Vaš električni skiro ne potrebuje polnjenja po vsaki vožnji,vseeno pa priporočamo, da ga napolnite na koncu vsakega dneva, čeprav je baterija samo na pol prazna. Takšno početje zagotavlja, da bo baterija ohranjala kapaciteto skozi celotno življenjsko dobo.

4. Skiro naj bo čist

Čist skiro je srečen skiro. :)

Čeprav mnogi električni skiroji še vedno niso oblikovani za vožnjo po dežju ali po blatnih površinah, se še vedno splača, da občasno očistite skiro. Predvsem zato, da se umazanija ne začne nabirati.

Dolgoročna izpostavljenost prahu, lahko poškoduje in obrablja določene dele električnega skiroja, predvsem gibljive sklope in tesnila. Te dele redno čistite z vlažno krpo, da bo skiro v najboljšem možnem stanju.

OPOZORILO: Ob čiščenju ne pretiravajte z veliko količino vode, saj lahko le ta poškoduje notranje dele, kar pa lahko vpliva na garancijo vašega električnega skiroja!

5. Redno preverjajte stanje zavor

Če ima vaš električni skiro zavore na diske, lahko stanje zavor enostavno preverite. Znake prekomernega obrabljanja lahko opazite na diskih in na zavornih ploščicah (če so vidne). Ko opazite, da so zavorne ploščice precej obrabljene jih zamenjate.

6. Redni intervali servisov

Kot vsaka mehanična naprava je tudi električni skiro nagnjen k obrabi. Svetujemo vam, da vsake pol leta skiro peljete na strokoven servis in se tako izognite večjim težavam. Posege v vaš električni skiro naj opravlja samo strokovno usposobljena oseba, saj boste le tako dobili dobro storitev in ohranili garancijo.

Zdaj, ko ste mojster vzdrževanja električnega skiroja in vam bo le ta služil vrsto let, vas vabimo, da poskrbite še za vašo varnost in preverite kako ostati varen pri vožnji z električnim skirojem.

S preprostim klikom spodaj pa preverite tudi ponudbo naših električnih skirojev. Za kupce električne energije ali zemeljskega plina pri Energiji plus možnost plačila na obroke!

Fotografija v seznamu člankov: Alexander Schimmeck na Unsplash

Naslovna fotografija: Maxim Mushnikov na Unsplash

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?