Zanimanje za e-mobilnost narašča, še posebno v mestih. Električna energija je cenejša od drugih pogonskih goriv, stroški vzdrževanja takih avtomobilov so manjši tudi do 50 odstotkov. Prav tako ne gre zanemariti vpliva na okolje, saj je izpust CO2 pri električnih avtomobilih bistveno manjši kot pri avtomobilih z bencinskim motorjem. Je pa za to potrebna primerna mestna infrastruktura in/ali domača polnilna postaja.

V Energiji plus so ob koncu lanskega leta vzpostavili prvo mini polnilno središče za električna vozila v Mariboru, ki omogoča polnjenje treh vozil sočasno. Gre za dve sodobni polnilnici v Veselovi ulici 10, s tremi polnilnimi mesti, ki omogočajo polnjenje z močjo 50 kW in dvakrat do 22 kW. Pri prvi gre za hitro polnilnico, ki je bodo veseli vozniki vozil z večjo, zmogljivejšo baterijo v avtomobilu, saj občutno skrajša polnjenje (v eni uri je v bateriji energije za 200-300 km). Pri dveh drugih polnilnih mestih pa gre za še vedno zelo spodobno hitrost polnjenja z izmeničnim tokom, ki je bolj primerno za manj zmogljiva vozila. Pri tem je zanimiv tudi pristop k plačevanju - stranka lahko namreč plača kar preko aplikacije Easy Park, ki je v Mariboru že precej uveljavljena, kar obenem pomeni, da za uporabo polnilnih postaj ni potrebnih nobenih predhodnih in zamudnih sklepanj pogodb ali še ene dodatne kartice.

Energija plus pa svojim kupcem ponuja tudi polnilno infrastrukturo za domačo in službeno rabo. Sodobne polnilnice je mogoče vgraditi pred hišo, v garažo, nadstrešek, seveda pa tudi na službeno parkirišče. To so polnilnice, ki glede na razpoložljivo napetost v hiši omogočajo kar najbolj učinkovito polnjenje, moč pa variira med 3,7 kW in 22 kW (trifazna postaja).

Poleg polnilne infrastrukture in čiste električne energije pa je za varno, varčno in brezemisijsko mobilnost v urbanih središčih treba skrbeti tudi z mikromobilnostnimi rešitvami, ali kot jim pravi stroka - mobilnost zadnjega kilometra. Gre za električna kolesa in skiroje, ki postajajo vse bolj popularna rešitev v urbanih središčih, saj zagotavljajo tiho, čisto in hitro premikanje, hkrati pa zmanjšujejo gnečo. Tudi na tem področju je Energija plus naredila korak naprej, saj so ob koncu lanskega leta ponudbi e-koles dodali še e-skiroje.

Ste tudi vi eden tistih, ki še nimajo električnega vozila?

Ne spreglejte pestre ponudbe e-koles in e-skirojev pri Energiji plus z možnostjo plačila na obroke.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?