Kar smo dolgo pričakovali, se je končno uresničilo. S spremembami zakona o pravilih cestnega prometa je država uredila tudi področje električnih skirojev. Te spremembe so stopile v veljavo 11. avgusta 2021 in tako odpravile tudi na področju e-skirojev veliko neznank in nejasnosti. Pa vendar, žurnal24.si poroča, da je »nova slovenska ureditev bolj popustljiva kot marsikje v Evropi«.


V preteklosti smo že pisali o električnih skirojih. Predvsem smo vam podajali nasvete glede vzdrževanja električnih skirojev ter vam svetovali, kako poskrbeti za varnost pri njihovi uporabi. Skrb za varnost je enostavna, vendar tako kot druge oblike mobilnosti, tudi električni skiroji prinašajo določena tveganja. Vzdrževanje je prav tako izjemnega pomena, saj med drugim novi predpisi določajo tudi, da mora biti električni skiro opremljen s svetlobnim telesom.


Kaj se spreminja in na novo določa?


1. Vozniki lahkih motornih vozil (med katere spadajo tudi električni skiroji) morajo voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti.
V kolikor takšnih površin ni na voljo, morajo vozniki električnih skirojev voziti po enakih predpisih kot kolesarji – po desnem robu vozišča v naselju, kjer je največja dovoljena hitrost omejena na 50 kilometrov na uro. Vožnja po površinah za pešce je torej prepovedana (pločniki ob cestišču), prav tako glede na zakon električnega skiroja ni dovoljeno uporabljati izven naselja.


2. Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti je obvezno sprednje svetilno telo z belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijska svetilka z rdečo svetlobo.
To pa še ni vse – zakon predpisuje tudi uporabo stranskih oranžnih odsevnikov.


3. Čelada je obvezna za vse do 18. leta starosti.
Podobna pravila kot pri kolesarjihzdaj veljajo tudi za voznike električnih skirojev. Zaščitna čelada je obvezna za vse uporabnike električnih skirojev do dopolnjenega18. leta starosti.


4. Prevažanje potnikov ni dovoljeno.
To sicer ni novost, ampak je vredno ponoviti, da se lahko na električnem skiroju prevaža toliko oseb kot je navedenih pri navodilih proizvajalca (to pa je vedno ena oseba).


5. Ostala določila
Uporaba telefona in slušalk je prepovedana na električnem skiroju ali drugem prevoznem sredstvu. Kazen za neupoštevanje je 120 evrov. Po novem imajo pooblastila za nadzor tudi mestni redarji. Pazite tudi, da ob neuporabi električni skiro ustrezno parkirate, da ne moti ostalega prometa.
Še naprej vozite umirjeno, upoštevajte predpise in uživajte v trajnostni mobilnosti.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?