Elektrifikacija mobilnosti predstavlja osrednji del energetske tranzicije v okviru prehoda v nizkoogljično družbo. Težnja po zmanjševanju negativnih posledic rabe fosilnih goriv se kaže v vse večjem razvoju e-mobilnosti. Prehod na električna vozila prinaša poleg okoljskih prednosti tudi ekonomske – tako za posameznike kot za podjetja.


Postavitev polnilnih infrastruktur pospešuje razvoj elektro mobilnosti. Ta ne obsega samo postavitev javnih polnilnih postaj, ampak tudi ponudbo in razvoj polnilne infrastrukture za domačo in službeno rabo.


Gre za sodobne polnilnice, ki jih je moč vgraditi pred hišo, v garažo, nadstrešek, seveda pa tudi na službeno parkirišče. To so polnilnice, ki glede na razpoložljivo napetost v hiši omogočajo kar najbolj učinkovito polnjenje, moč pa variira med 3,7 kW in 22 kW (trifazna postaja). Težava, ki se lahko pri polnjenju več električnih vozil hkrati pojavi, je hkraten prevelik odjem električne energije.


Rešitev je v vključevanju statičnega in dinamičnega sistema delitve. Objekti, ki nimajo potrebe po izrabi največje dovodne moči v vsakem trenutku uporabljajo statični sistem delitve, dinamičnega pa uporabimo v primeru, kjer mora biti največja uporaba objekta in polnilnic na voljo v vsakem trenutku. Oba pametna sistema omogočata priklop tudi do 1000 polnilnih postaj.


Hišno polnilno postajo je ekonomsko smiselno kombinirati s postavitvijo sončne elektrarne. S tako kombinacijo boste dosegli popolno energetsko samooskrbo z maksimalnimi učinki in prihranki. Pri tem izberite zanesljivega in ugodnega partnerja pri postavitvi sončne elektrarne, ki vam z individualno obravnavo in strokovnim svetovanjem zagotovi še brezplačno svetovanje in pomoč pri ureditvi dokumentacije ter soglasij in brezplačno pomoč pri ureditvi dokumentacije za pridobitev nepovratnih finančnih sredstev Eko sklada.


Naj omenimo, da predlog novega zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije za gospodinjstva v letošnjem letu na področju samooskrbni sončnih elektrarn prinaša novost, ki bo dala možnost prodaje viškov elektrike, ki jo proizvede sončna elektrarna. Pomeni, da bo posameznik imel pravico, da proizvaja energijo iz obnovljivih virov, jo porabi za lastne potrebe, jo shranjuje in na koncu viške energije tudi proda. Še dodaten razlog, da se je smiselno za postavitev sončne elektrarne odločiti čimprej.

Izpolnite obrazec na spletni strani, pridobite informativno ponudbo in se dogovorimo za ogled

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?