Praznik dela je praznik delavcev in delavskega razreda in ga praznujemo 1. maja, v Sloveniji pa celo dan več. Pogosto je praznik sinonim za dosežke delavskega gibanja in se ga praznuje v več kot 80. državah po svetu.
Prvi praznik dela je bila razglašen 1. maja leta 1890 s strani prvega mednarodnega kongresa socialističnih strank v Evropi. Uradno se praznik imenuje Delavski dan mednarodne enotnosti in solidarnosti.


Datum je bil izbran zaradi dogodkov v Združenih državah Amerike, ko je leta 1884 ameriško združenje organiziranega delavstva in sindikatov zahtevalo 8-urni delovnik. V ta namen so pripravili splošno stavko, vendar je le ta povzročila ti. nemire v Haymarketu v mestu Chicago. Medtem ko se je stavka pričela z miroljubnimi protesti, je bila v prisotne policiste odvržena bomba. Eksplozija bombe je ubila nekaj policistov in protestnikov. Zahteva po 8-urnem delavniku je bila v ZDA sprejeta šele v 20. stoletju, vendar so dogodki v Chicagu sprožili podobne demonstracije in stavke po celem svetu.

Vir fotografije: http://www.illinoislaborhistory.org/the-haymarket-affair


Praznik dela se praznuje v večini držav sveta, še posebej pa je bil praznik pomemben v bivših komunističnih državah. Praznovanja v teh državah v času hladne vojne so bile po navadi spremljane z velikimi vojaškimi paradami, razkazovanjem orožja in procesijami državljanov v podporo ureditvi.

Vir fotografije: https://en.wikipedia.org/wiki/Floralia#/media/File:Giovanni_Battista_Tiepolo_090.jpg


Prvi maj je bil v zgodovini tudi poganski praznik v veliki večini tedanje Evrope, kjer so praznovali konec dolge zime in pričetek poletja. V rimskih časih je prvi maj veljal za ključno obdobje plodnosti in prihod pomladi. Rimljanski festival Flore, boginje cvetja in pomladi, se je odvijal od 28. aprila do 3. maja.
Tradicionalna dogajanja v Angliji na prvi maj vključujejo ti. Moriss ples, kronanje majske kraljice in ples okoli mlaja. Takšna festivalska dogajanja so bila izjemno priljubljena v srednjeveških časih.

Vir fotografije: https://www.oakhousefoods.co.uk/blog/blog/2019/05/03/the-maypole-what-does-is-it-and-what-does-it-signify/


V Sloveniji se pred 2. svetovno vojno praznik uradno ni obeleževal, vendar je oblast ni prepovedovala in so se tako dogajali različni dogodki v podporo delavskemu prazniku. Prvi uradni praznik dela po drugi svetovni vojni je bil leta 1948. V času bivše Jugoslavije se je praznik začel zgodaj zjutraj z budnicami delavskih godb, čez dan pa so se dogajali sprevodi in kulturni dogodki. Dan se je zaključil z večerno veselico ob gorečih kresovih. Veljalo je, da se vsak obleče v najboljša oblačila, ki jih premore in se opremi z nageljnom. Pomembne so bile tudi rdeče zastave kot simbol delavstva ter mlaji.

Vir fotografije: https://www.mojaobcina.si/mozirje/novice/prvomajska-budnica-godbe-zgornje-savinjske-doline-1.html


Kakorkoli praznujete praznik dela, naj bo ta sproščen, umirjen in prežet z lepim vremenom. Preživite ga z družino, prijatelji ali sodelavci, v nov delovni teden pa pojdite napolnjeni s pravo energijo!

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?