V luči svetovnega dneva žena, ki ga vsako leto praznujemo 8. marca, izpostavljamo nekaj posameznic, ki so pomagale poganjati življenje kot ga poznamo. Predstavljamo pet izjemnih žensk, ki so pustile svoj pečat na področjih učinkovite rabe energije in obnovljivih virov. Ovire, ki so jih premagale, so bile povezane s spolom in tudi znanostjo. Zagotovo nam lahko služijo kot navdih, saj se dandanes dnevno soočamo z različnimi izzivi, ki jih moramo premagati da lahko dosežemo zastavljene cilje.

Edith Clarke

Inovacije in izumi Edith Clarke so imeli velik vpliv na svet električnega inženirstva. Bila je prva ženska, ki je pridobila izobrazbo električne inženirke na slovitem MIT-u (Massachusetts Institute of Technology). Kot inženirka je pri podjetju General Electric izumila ti. Clarke kalkulator. Ta je reševal težave pri prenašanju električne energije po vodilih.

Marie Curie

Ženska, ki je oblikovala svet, v katerem sedaj živimo. Marie Curie je odkrila, da uranovi žarki v zraku okoli vzorca ustvarjajo električno energijo. Bila je tudi prva ženska, ki je prejela Nobelovo nagrado, prva oseba, ki je prejela dve Nobelovi nagradi in edina oseba, ki je prejela dve nagradi na dveh različnih področjih.

Alice Parker

Alice Parker je leta 1919 patentirala plinsko peč. Čeprav o njenem življenju ne vemo veliko, je njen patent položil temelje za različne sodobne centralne ogrevalne sisteme.

Katharine Burr Blodgett

Prva znanstvenica, ki jo je zaposlilo podjetje General Electric pri zgolj 20. letih. S pomočjo bodočega prejemnika Nobelove nagrade, Irvinga Langmuira, je iznašla nevidno steklo, ki ni reflektiralo svetlobe. Njen patent je od takrat predstavljal sestavne dele v teleskopih, mikroskopih in kamerah.

Njeno delo je pomembno vplivalo na vsaj dve področji učinkovite rabe energije in obnovljivih virov: sončni paneli s premazi, ki izboljšujejo učinkovitost in so vodoodporni ter na področju LED in OLED svetlobe.

Maria Telkes

Kraljica sonca, kot so ji klicali kolegi iz stroke, saj je njeno delo pomembno vplivalo na raziskovanje sončne energije in razvoja. Sončno energijo je raziskovala v podjetju Westinghouse Electric, dalje pa tudi na MIT kjer je bila njena naloga, da sestavi vzorčni tip hiše, ki uporablja centralno ogrevanje na sončni pogon. Med drugo svetovno vojno je izumila napravo za razsoljevanje morske vode na sončni pogon, ki je znatno pomagala pilotom in mornarjem, ki so ostali ujeti v neskončnem Pacifiškem morju. Po vojni je nadaljevala z delom na vzorčnem tipu hiše, ki ga je dejansko zgradila in poimenovala »Dover Sun House« (Doverska sončna hiša). Kasneje je ameriškem ministrstvu za energijo pomagala pri ustvarjanju prve bivanjske hiše, ki je bila popolnoma gnana na sončno energijo. Omenimo še, da je Maria Telkes izumila tudi pečico na sončno energijo.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?