KAKO NAPOLNITI ELEKTRIČNI AVTOMOBIL?

Vse več ljudi se odloča za nakup električnega avtomobila, saj se da z njim dolgoročno nekaj prihraniti. Vprašanje, ki sledi, se navadno nanaša na to, kje tak avtomobil polniti. Izbirate lahko med tremi možnostmi.

Prva je polnjenje na električni vtičnici. Da, avtomobil lahko napolnite na čisto običajnih vtičnicah. Te morajo biti seveda brezhibno delujoče in strokovno vgrajene. Podobno kot napolnite svoj prenosni računalnik ali telefon, priključite avtomobil na kabel, ga zaklenete in pustite, da se polni. Doma je avtomobil najbolje polniti ponoči, da izkoristite cenejšo tarifo električne energije, prav tako pa je omrežje takrat manj obremenjeno.

Le klik vas loči od lastne hišne polnilne postaje.

Bistveno hitrejše polnjenje dosežemo z domačo polnilno postajo. Ta proces skrajša na samo 3 ure, poleg tega pa ima še mnogo pametnih funkcij, ki naredijo polnjenje varnejše in udobnejše. Visoko zmogljiva postaja vas vodi po postopku polnjenja, vi pa le snamete pokrovček, vstavite vtič in zaklenete avtomobil. Postajo si zlahka omislite tudi sami, saj je ponudnikov, ki vam jih inštalirajo, že veliko. Povprašajte kar pri svojem distributerju električne energije.

Na poti se je treba zanesti na javne polnilnice. Te so zdaj že praktično povsod. Lahko jih poiščete z aplikacijo, ki vam bo pokazala polnilnice v bližini in celo to, katere so sploh proste. Za tiste z izmeničnim tokom potrebujete poseben kabel, v sistem pa se prijavite s karticami ali aplikacijami in tako plačujete brez gotovine. Obstajajo pa še tako imenovane CCS turbo polnilnice, ki delujejo na enomerni tok. To pomeni, da se avtomobil polni z višjo jakostjo toka in se zato napolni hitreje. Tudi za te polnilnice potrebujete kartice in aplikacijo. Med polnjenjem se avto in kabel zakleneta, tako da polnjenja samega ne more nihče prekiniti.

Koliko stane polnjenje? To je odvisno od tega, kje in kdaj avtomobil polnite. Vsekakor pa so ti stroški neprimerljivo nižji od polnjenja rezervoarja z bencinom ali dizlom. Nekatere znamke avtomobilom vam omogočajo celo brezplačno polnjenje na postajah v njihovem lastnem omrežju.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?

; mes', function() { setCookie('banner-top-mobile', true, 100); $('.banner-top-mobile').removeClass('active'); }); $(document).on('click', '.header-search-button', function() { $('#mod-finder-searchform104').submit(); }); ;