Biometrična prijava pri mobilnih telefonih je varnostni mehanizem, ki omogoča uporabnikom, da odklenejo svoje naprave ali dostopajo do določenih funkcij in aplikacij z uporabo fizičnih značilnosti svojega telesa. Namesto tradicionalnih gesel ali PIN kod uporablja biometrična prijava edinstvene biometrične podatke, kot so:

  • prstni odtis: Prepoznavanje prstnih odtisov je ena izmed najpogostejših oblik biometrične prijave. Uporabnik na zaslonu preprosto položi prst na senzor, ki ga naprava prepozna in odobri dostop.
  • prepoznavanje obraza: Ta metoda uporablja kamero na napravi, da za odklepanje naprave prepozna edinstvene značilnosti obraza uporabnika kot so oblika obraza, oči, nos in ustnice.
  • skeniranje roke ali dlani: Nekatere naprave omogočajo prepoznavanje roke ali dlani uporabnika s pomočjo kamere ali drugih senzorjev.
  • iris ali šarenica: Naprednejše naprave omogočajo prepoznavanje edinstvenih vzorcev šarenice ali očesnega obraza.

Prednosti biometrične prijave vključujejo visoko stopnjo varnosti, saj so biometrični podatki težje ponarejeni kot gesla ali PIN kode. Prav tako omogočajo lažjo uporabo, saj ni potrebe po vnašanju gesel. To omogoča boljšo zaščito osebnih podatkov in hkrati poenostavlja vsakodnevno uporabo mobilnih naprav in aplikacij.

Postopek vklopa biometrične prijave v mobilni aplikaciji eStoritve

1. Prijavite se v mobilno aplikacijo: Po uspešni posodobitvi mobilne aplikacije se najprej prijavite v svoj račun z vašimi obstoječimi podatki za prijavo.

2. Dostop do nastavitev računa: Kliknite na meni, ki se nahaja v zgornjem desnem kotu (tri horizontalne črtice), da razkrijete dodatne možnosti.

3. Izberite "Uporabniški račun«: V meniju izberite postavko "Uporabniški račun" in nato še enkrat izberite "Uporabniški račun", ki vas bo usmeril v razdelek "Moj profil."

4. Omogočite biometrično prijavo: V razdelku "Varnost" poiščite možnost "Omogoči biometrično prijavo" in kliknite na gumb "Shranite spremembe."

5. Uporaba biometrične prijave: Ob naslednjem vpisu v svoj profil vam bo sistem samodejno ponudil možnost avtentikacije s prstnim odtisom ali drugimi biometričnimi podatki, ki so na voljo na vaši napravi.

S temi preprostimi koraki lahko enostavno in varno dostopate do svojega profila v mobilni aplikaciji eStoritve s pomočjo biometrične prijave, pri čemer je vrsta biometrične prijave v aplikaciji eStoritve odvisna od možnosti, ki so na voljo na vašem mobilnem telefonu.

Kaj pa, če ne želim uporabiti prijave z biometričnimi podatki – kako ste zagotovili boljšo prijavno izkušnjo zame?

Brez skrbi! Če ne želite uporabiti biometrične prijave za vstop v mobilno aplikacijo eStoritve, lahko enostavno uporabljate prijavo kot ste je navajeni do sedaj, vendar s to novostjo, da lahko ostanete prijavljeni tudi po končani seji!

Enostavno označite razdelek »Zapomni si me« v prijavnem zaslonu in sistem vas ne bo odjavil naslednjih 30 dni. Po preteku tega obdobja vas bo sistem zaradi varnosti ponovno pozval k ročnem vpisu.

Nova funkcija deluje na mobilni in tudi spletni aplikaciji.

 

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?