Postavitev sončne elektrarne je za gospodinjstva še vedno ena bolj donosnih naložb. Za tiste, ki se še niste odločili za postavitev sončne elektrarne, je še vedno čas, da pridobite ponudbo za postavitev sončne elektrarne in do konca leta boste že ustvarjali prihranke. Pred tem pa preverite, ali izpolnjujete pogoje za postavitev sončne elektrarne.

Velikost strehe za postavitev sončne elektrarne

Za 1 kVA moči elektrarne, ki letno v povprečju v Sloveniji proizvede med 1050-1100 kWh električne energije, potrebujete na strehi približno 7 m2 površine. Na primer, če vaša letna poraba električne energije znaša približno 10.000 kWh, potrebujete v povprečju 9 kW elektrarno, za kar boste na vaši strehi potrebovali 63 m2 površine.

Želite postati energetsko neodvisni in samooskrbni?
Prenesite brezplačno e-knjižico in preverite naše nasvete.

Ali so vse strehe primerne za postavitev fotovoltaičnih modulov sončne elektrarne?

Načeloma da. Sama postavitev je odvisna od lastnosti strehe (vrste strešne kritine, naklona strehe, …), zato je predhodno nujen ogled objekta, kjer bomo določili, na kakšen način se bo izvedla postavitev oz. ali je postavitev sploh mogoča.

Kakšna je ustrezna velikost sončne elektrarne za samooskrbo?

Ker je električna energija pridobljena s sončno elektrarno za samooskrbo namenjena izključno pokrivanju lastnih potreb po električni energiji, je potrebno pravilno dimenzionirati velikost-moč elektrarne, da bo v najboljši meri proizvedla ravno prav električne energije za pokrivanje lastnih potreb po njej. Največja nazivna moč naprave je s predpisom omejena na 0,8-kratnik priključne moči merilnega mesta, kar naj bi zadoščalo potrebam povprečnega gospodinjstva, ki za ogrevanje prostorov in sanitarne tople vode uporablja toplotno črpalko, radiatorje, infrardeče panele, električno talno ogrevanje, električne peči za centralno ogrevanje.

Želite postati energetsko neodvisni in samooskrbni?
Prenesite brezplačno e-knjižico in preverite naše nasvete.

Ali je potrebno pred postavitvijo sončne elektrarne zamenjati strešno kritino in/ali obnoviti ostrešje?

Zamenjava strešne kritine in/ali obnovitev ostrešja je priporočljiva v primerih starejše kritine in/ali ostrešja, ko obstoječe več ne zagotavlja ustrezne dolgoročne podlage za namestitev sončne elektrarne.

V Energiji plus bo vašo elektrarno postavila profesionalna ekipa z vsemi potrebnimi znanji in certifikati. Da vam bodo postopki postavitve sončne elektrarne vzeli čim manj časa in potekali za vas brezskrbno, bodo naši strokovnjaki poskrbeli za izvedbo vseh aktivnosti: od ureditve potrebne dokumentacije in soglasij pri operaterju omrežja do postavitve in priklopa elektrarne na distribucijsko omrežje električne energije.
Obiščite energijaplus.si/soncnaelektrarna/, pokličite 02 220 06 68 ali pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in si pridobite informativno ponudbo.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?