Hitro in učinkovito do prihrankov pri energiji

Pripravili smo tri predloge, s katerimi lahko ustvarite prihranke pri energiji, znižate vaš račun in zmanjšate ogljični odtis.
Preden se lotite branja pa preverite, kakšen tip porabnika ste. Izpolnite kviz in ugotovite.

1. Zmanjšajte porabo vode

Velikokrat pozabimo, da količina porabljene vode vpliva na strošek električne energije, saj je električna energija najdražji način za pripravo tople sanitarne vode. V povprečnem gospodinjstvu 17% porabe energije namenimo pripravi tople sanitarne vode. Zmanjšajte količine porabljene vode s pomočjo dodatkov kot je prha z nizko-pretočno glavo, vzdržujte temperaturo v kotlu med 55°C in 60 °C in zmanjšajte količino porabljene vode s spreminjanjem navad. Že ena minuta tuširanja manj vam bo ob koncu leta prinesla prihranke na položnici. Hitre prihranke vam lahko prinese tudi znižanje temperature pri pranju perila. Perilo bo prav tako čisto, vi pa boste s tem manj obremenili okolje in vaša denarnica vam bo hvaležna. Pralni stroj namreč kar 90 % energije porabi za ogrevanje vode. Če zmanjšamo temperaturo s 40 na 30 °C bomo porabo električne energije zmanjšali za tretjino, pri pranju na 60 namesto na 90 °C pa jo bomo kar prepolovili.*


2. Izključite naprave, ko jih ne uporabljate

Ko so vaše naprave v stanju pripravljenosti (na njih gori lučka), rabijo elektriko in po nepotrebnem obremenjujejo okolje. V kolikor bi želeli, da električne energije sploh ne bi rabili, jih je potrebno izključiti iz stanja pripravljenosti. Če predvidevamo, da so električne naprave povprečno v stanju pripravljenosti 22 ur in v eni uri porabijo od 0,3kWh do 15kWh, za vsako posamezno napravo pomeni, da njena letna poraba električne energije znaša od 4kWh do 120 kWh, letni izpusti ogljikovega dioksida pa znašajo od 2 kg do 60 kg*.


3. Čim več hišnih opravil opravite v času nižje tarife

Ste se že kdaj vprašali, za koliko bi se vam poznalo na koncu meseca, če bi večji del elektrike porabili v času nižje tarife? Če bi povprečni odjemalec, ki polovico elektrike porabi v času višje in polovico v času nižje tarife, porabo elektrike v času višje tarife zmanjšal za 10% in jo prenesel v čas nižje tarife, bi glede na trenutno veljavne cene in nižji davek prihranil dobrih 15 € na leto.

Želite postati energetsko neodvisni in samooskrbni?
Prenesite brezplačno e-knjižico in preverite naše nasvete.

*povzeto po porabimanj.si

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?