Gospodarske in socialne razmere silijo posameznike in podjetja k iskanju rešitev za varčevanje in odgovornejše ravnanje z naravnimi viri in ukrepom za povečanje energetske učinkovitosti. Cene energentov gredo v nebo. Energetska kriza in okoljske spremembe narekujejo potrebo po samooskrbi in prehodu na 100% e-mobilnost. Koraki k večji energetski učinkovitosti so lahko čisto majhni. Začnemo lahko z zamenjavo oziroma izbiro LED sijalk in razsvetljave, z izbiro ustreznega načina ogrevanja, v zaključni fazi pa še z energetsko samooskrbnostjo oziroma postavitvijo sončne elektrarne, ki je primerna izbira tako za gospodinjstva kot za poslovne subjekte.


Kakšne so prednosti za gospodinjstva?


S postavitvijo lastne sončne elektrarne boste večji del dosedanjih stroškov za električno energijo prihranili in le to proizvajali iz sonca, okolju prijaznega obnovljivega vira. Sončna elektrarna kot samooskrba je zagotovo najbolj ustrezna dolgoročna investicija za pokrivanje potreb po električni energiji vašega doma, saj gre za varen in zanesljiv vir energije. Izračuni kažejo, da se investicija povrne že prej kot v 7 letih, sončne elektrarne pa imajo v večini primerov 25 letno linearno garancijo in življenjsko dobo tudi čez 30 let. Preklop na sončno elektrarno je enostaven postopek, gradbenih posegov v 99,9% ni, gre samo za montažna dela. Najbolj optimalna lega strehe za postavitev sončne elektrarne je seveda južna, a ker se oprema nenehno razvija in dosega čedalje boljše izkoristke, je sončno elektrarno možno postaviti tudi na strehe, ki so obrnjene na vzhod-zahod.

Vse, ki želite poskrbeti za svojo energetsko neodvisnost, čaka pri Energiji plus odlična ponudba sončnih elektrarn. Produkt – Sončni plus zajema izgradnjo optimalne, individualnim željam prilagojene, visokokakovostne sončne elektrarne za samooskrbo na ključ. Postavitev sončne elektrarne izvede profesionalna ekipa z vsemi potrebnimi znanji in certifikati, ki poskrbi za celotno izvedbo vseh aktivnosti: svetovanje, ureditev dokumentacije in soglasij, izgradnjo elektrarne s solarnimi moduli, ki na trgu štejejo med najkakovostnejše, strokovno montažo in zagon elektrarne.

Kaj pa poslovni subjekti?


Postavitev lastne sončne elektrarne podjetju omogoča neodvisnost od gibanja cen na trgu na eni strani in prispevek k prehodu v nizkoogljično družbo na drugi strani. Podjetja imajo pri tem različne možnosti in načine postavitve ter financiranja, ki so odvisne od velikosti površine, ki je na voljo, od finančnih in človeških virov, ki jih je podjetje pripravljeno vložiti v projekt ter od načina sodelovanja z izvajalcem.
Imate veliko streho in malo porabo? V tem primeru se lahko odločite za tako imenovano Px2 shemo, torej za sistem obratovalne podpore za proizvajalce električne energije, ki jo v celoti prodajo v omrežje. V kolikor imate lastna sredstva vam izvajalec – Energija plus – uredi dokumentacijo, dobavi, zmontira in uredi priklop elektrarne, če pa lastnih sredstev nimate vam Energija plus z lastnimi sredstvi zgradi elektrarno, vi pa ste upravičeni do najemnine na podlagi dogovora o delitvi dobička »profit share«.
Za večje porabnike električne energije s koničnim merjenjem in velikimi površinami, ki se nahajajo na sončni legi, je na voljo Px3 shema, ki omogoča, da proizvedeno energijo delno porabite sami, viške pa prodate v omrežje. Za tovrstne naložbe so na voljo tudi nepovratna sredstva Ministrstva za infrastrukturo v višini do največ 20% celotne investicije in podporna shema Agencije za energijo.

Če nimate lastnih sredstev lahko investicijo prevzame Energija plus, pri čemer se pravna oseba zaveže, da bo za določeno časovno obdobje prevzela vnaprej izračunane in določene količine proizvedene električne energije iz sončne energije po fiksni ceni. Po preteku tega obdobja preide elektrarna v last podjetja.

Možnosti, da postanemo energetsko učinkovitejši je veliko, le ukrepati moramo pravočasno.

Poiščite pravo rešitev zase tudi vi in pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali pokličite 02 22 00 668.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?

; mes', function() { setCookie('banner-top-mobile', true, 100); $('.banner-top-mobile').removeClass('active'); }); $(document).on('click', '.header-search-button', function() { $('#mod-finder-searchform104').submit(); }); ;