Še ne tako dolgo nazaj smo se stiskali na toplem v svojih hišah in stanovanjih, zdaj pa sonce že kaže svojo moč in misli nam že uhajajo k dolgemu vročemu poletju. To pa poleg dopusta in počitka s seboj prinese tudi neznosno vročino in obilico vlage, ki nam ne pustita dihati. Temu se seveda lahko izognemo z dobro klimatsko napravo. Če jo že imate, potem preberite, kako morate zanjo poskrbeti še pred sezono, sicer pa v nadaljevanju izveste, na kaj morate biti pozorni pri nakupu nove naprave. Le tako boste namreč izkoristili vse njene potenciale in uživali v prijetnem poletju.

Čiščenje klimatske naprave

Klimatsko napravo je treba čistiti pogosteje, kot mislimo. Vsakih nekaj tednov je treba poskrbeti za filtre, pred sezono pa za generalno čiščenje in letni servis.

Notranja enota
Notranja enota se nahaja pod stropom v prostoru. Na njej se nabira prah, ki ga lahko ¸iz ohišja z vlažno krpo hitro obrišemo. Sprednjo ploščo je prav tako treba odpreti in pod njo posesati prah iz filtrov. Te lahko zelo preprosto tudi snamemo in jih umijemo s toplo vodo in blagim detergentom. Ko jih temeljito posušimo na zraku, jih lahko namestimo nazaj na njihovo mesto. Umazani filtri zmanjšujejo pretočnost zraka v klimi, zaradi česar je naprava manj učinkovita in se pri delovanju bolj segreva. Umazanija pa hitro vodi v razvoj plesni v napravi. Ta je zelo škodljiva za zdravje, zato je treba z rednim čiščenjem poskrbeti, da se sploh ne razvije.

Zunanja enota
Tudi zunanja enota potrebuje nekaj nege. Za ohišje lahko poskrbite sami, za ostalo pa naj poskrbi profesionalni servis. Tega privoščite svoji klimatski napravi enkrat letno, pred sezono, saj servis obsega pregled celotnega sistema, preverjanje delovanja naprave, čiščenje in razkuževanje. Tako boste preprečili morebitne težave in okvare, ki običajno tudi kar nekaj stanejo. Vaša naprava bo delovala brezhibno, vi pa boste uživali v prijetnem hladu.

 

Nakup nove klimatske naprave

Če klime še nimate ali pa razmišljate o menjavi, je vsekakor pomembno, da veste, kaj pravzaprav potrebujete in kakšna naprava lahko zadovolji vaše potrebe.

Lastnosti prostora
Ni vseeno, ali želite ohlajati veliko ali majhno stanovanje. Prav tako na izbiro vpliva količina steklenih površin, ki so slabši izolator, pa izolacija sten samih. Velik vpliv ima tudi to, kaj se v prostoru dogaja. Če so v njem aparati, ki sproščajo več toplote, je treba več energije za njegovo ohlajanje. Tudi usmerjenost prostora ni zanemarljiva, saj se na jugu prostori čez dan bolj segrevajo.

Energetski razred
Kot vsak drug gospodinjski aparat ima tudi klimatska naprava svojo energijsko nalepko. Ta napravo uvršča v enega izmed 10 razredov, pri čemer je zeleno obarvani A najbolj varčen razred. Ta nalepka daje informacije o letni porabi energije v kWh in nam pomaga določiti stroške, ki so povezani z obratovanjem določenega modela.

Inverter motor
Vsi si želimo varčno, tiho in vzdržljivo napravo. Z inverterskim motorjem je to mogoče. Ta nadzoruje delovanje naprave, da porabi manj električne energije, deluje tišje in ima posledično bistveno daljšo življenjsko dobo.

Pri Energiji plus dobite pravo klimatsko napravo

Po pravo klimo vam sploh ni treba daleč. V naši ponudbi najdete vrhunske klimatske naprave Gree po ugodni ceni. Pri nakupu klimatske naprave Gree prejmete 5 let garancije, A++ energijski razred, vgrajen Wifi nadzor. Zelo dobre so tudi za ogrevanje, večina modelov dela do -20°C in še nižje, imajo še 90 % nazivne moči pri -10°C. Kupcem Energije plus pa nudimo možnost plačila na do 12 obrokov.

Preberite več in se pravočasno pripravite na poletje.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?