Ali greste kdaj od doma in se na poti vprašate, ali ste sploh ugasnili aparat za kavo? Vas med službo zanima, ali so otroci prišli domov in kaj sploh počnejo? Vseh teh skrbi je lahko hitro konec, če imate pametno hišo.

Odkar znamo narediti zelo majhne računalnike, ki trenutno večinoma obvladujejo naše mobilne telefone, jih vgrajujemo v različne naprave, te pa povezujemo z internetom in med seboj. Temu rečemo internet stvari. Majhen del tega, kar internet svari zmore, že uporabljamo, ko z mobilnim telefonom nadzorujemo plinske in električne števce, alarme in klimatske naprave. Pametna hiša ima običajno naslednje lastnosti:

- Kamere nadzorujejo zunanjost in notranjost. Upravljamo jih na daljavo.

- Termostate in klimatske naprave upravljamo na daljavo preko aplikacij.

- LED luči se prižigajo in ugašajo same. Prav tako jim oddaljeno spreminjamo toploto in barvo.

- Hiša je opremljena s senzorji gibanja, ki so vezani na alarm, luči in druge sisteme. Ločijo celo med domačimi živalmi in vlomilci.

- Vhodna in garažna vrata upravljamo na daljavo, vgrajene imajo tudi čitalnike prstnih odtisov.

- Senčila delujejo avtomatsko glede nazunanjo temperaturo in svetlobo.

- Mali gospodinjski aparati so povezani s spletom in jih upravljamo na daljavo.

Tu pa se zabava šele začne. Domače naprave postajajo zmeraj bolj pametne, da nam olajšajo življenje. Nekateri njihovi programi so prednastavljeni, sodobnejše naprave pa se s pomočjo umetne inteligence učijo tudi sproti, ko spoznavajo, kaj nam je všeč.

- Kante za smeti beležijo, kaj vse smože zavrgli in delajo seznam, kaj je potrebno na novo kupiti.

- Hladilnik lahko predlaga recepte na podlagi tega, kaj imamo v njem shranjeno. Prav tako lahko dela sezname za nakupali celo naroča zaloge na spletu.

- Avtomat za kavo si zapomni, kakšno kavo pijemo in ob kateri uri naj jo pripravi.

- Naprave ubogajo na glasovne ukaze.

- Prepoznavanje obrazov omogoča kameri, da poišče določenega družinskega člana.

Igranje z napravami je pravzaprav brez omejitev. Vsekakor pa se je pri tem treba zavedati, da je nujno poskrbeti tudi za varnost, saj je vse, kar je povezano s svetovnim spletom, tudi ranljivo.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?