Imeti pametno hišo ali pametno stanovanje ni več stvar prestiža. Na trgu so že kompleti senzorjev, ki poskrbijo za osnovno varnost vaše hiše in za večji nadzor nad sistemi, ki jih že uporabljamo.

Pametna žarnica omogoča, da na daljavo prilagajate temperaturo svetlobe, jakost in pri nekaterih tudi barvo, če gre za LED svetila.  Poveže se z WI-FI omrežjem, kar pomeni, da jo upravljate z aplikacijo na telefonu in luči ugašate in prižigate, tudi ko vas ni doma. To je uporabno, ko ponoči pridete domov ali pa ko ste na dopustu, da vaše stanovanje ne deluje zapuščeno.

Če vas je kdaj skrbelo, ali ste ugasnili likalnik ali avtomat za kavo, potem si morate omisliti pametno vtičnico. Omogoča vam, da naprave prižigate in ugašate na daljavo, nekatere pa merijo tudi porabo elektrike in vam pomagajo varčevati.

Da pa ne boste ugibali, kaj se pri vas doma dogaja, si lahko omislite kamero. Obstajajo odlične zunanje in notranje kamere, ki snemajo v HD ločljivosti, nekatere pa posnetke tudi hranijo na centralnih enotah, s katerimi so povezane. Omogočajo vam 360-stopinjski pregled nad prostorom in upravljanje preko telefona. Tako lahko zmeraj preverite, kaj delata vaš hišni ljubljenček ali otrok, da ne omenjamo, koliko boljše se boste počutili na počitnicah, ko boste imeli vse pod nadzorom.

Stanovanje lahko dodatno opremite še z različnimi senzorji. Ti vam sproti javijo, če pride v stanovanju do požara, izliva vode ali izpusta plina. Spet drugi nadzirajo, ali so vrata in okna zaprta, nekateri pa zaznajo tudi razbitje stekla. Temu lahko dodate še senzorje gibanja, ki sporočijo, če je v stanovanju kakšen nepovabljen gost. Znajo celo prepoznati hišne ljubljenčke in otroke, da se ne sprožijo po nepotrebnem.

Pametni sistemi pa niso namenjeni zgolj varnosti, pač pa so integrirani tudi z vašimi sistemi za zabavo. Že lep čas so prisotni Google Home, Alexa, Amazon Echo in podobni, ki se povezujejo z vašim računalnikom, telefonom in televizijo, ter vam z glasovnimi ukazi omogočajo, da dostopate do novic, glasbe, koledarjev in drugih aplikacij, ki jih vsakodnevno uporabljate. Pametni dom je zdaj povsem realna možnost. Izkoristite njegove prednosti.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?

; mes', function() { setCookie('banner-top-mobile', true, 100); $('.banner-top-mobile').removeClass('active'); }); $(document).on('click', '.header-search-button', function() { $('#mod-finder-searchform104').submit(); }); ;