Kako je sestavljena sončna elektrarna in kako dosežete njen optimalni izkoristek?

Sončna elektrarna sestoji iz nekaj temeljnih elementov, kot so sončni paneli, baterije, merilni instrument in električna ožičenja. Njena poglavitna elementa za maksimalni izkoristek pa sta razsmernik in optimizator.

Razsmernik je tisti element, ki pogojuje energetsko učinkovitost in pričakovan izkoristek. Enosmerno napetost, ki jo proizvajajo fotovoltaični moduli, spreminja v izmenično, ki jo uporabljamo za lastno rabo, viške pa pošiljamo v omrežje.

Optimizator moči je element naprednega sistema sončne elektrarne, ki uravnava delovanje fotovoltaičnega (PV) modula in v vsakem trenutku maksimira njegov izkoristek. Optimizatorji moči povečujejo energetski izplen fotonapetostnih sistemov z nenehnim sledenjem najvišji točki moči (MPPT) za vsak PV modul posebej. To nam omogoča maksimalno izkoriščanje dane površine, saj je v isti niz možno povezati PV module z različnimi orientacijami in nakloni, kakor tudi PV module različnih tipov in moči ter delno senčene PV module.

Sončna elektrarna z integriranim nadzorom vsakega optimizatorja moči omogoča učinkovitejše vzdrževanje, sprotno spremljanje učinkovitosti, odkrivanje napak in samodejna opozorila na virtualni shemi elektrarne.

V spletni nadzorni portal oziroma mySolar Edge aplikacijo lahko dostopate iz kateregakoli internetnega brskalnika preko PC-ja ali pametnega telefona oziroma tabličnega računalnika (popolna podpora za Android in iOS).

Želite postati energetsko neodvisni in samooskrbni?
Prenesite brezplačno e-knjižico in preverite naše nasvete.

In kateri so fizični pogoji za doseg maksimalnega izkoristka?

Usmerjenost celic je izjemnega pomena, saj lahko z ustrezno postavitvijo dosežete njen maksimum.

Sončna elektrarna na strehi naj bo obrnjena proti jugu, jugovzhodu ali jugozahodu. Zaželen naklon strehe je med 20 in 40 stopinj, obenem pa za namestitev svetujemo dovolj veliko površino strehe, vsaj 30-35 m2 brez prekinitve (dimnik, strešna okna …), ki vpliva na velikost sončne elektrarne. Ti pogoji zagotavljajo preprosto postavitev, optimalno delovanje, največji izkoristek in rentabilnost vaše sončne elektrarne na ključ.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?