V teh poletnih vročih dneh, ko se termometer povzpne nad idealno temperaturo marsikdo, ki klimatske naprave še nima, razmišlja o nakupu naprave, ki bi omogočila udobno bivalno okolje. V procesu odločanja se nam hitro lahko zgodi, da v poplavi ponudbe ne vemo katero napravo izbrati, da bo kar najbolje ustrezala našim potrebam.

Pred nakupom naprave je smiselno upoštevati različne dejavnike, ki določajo tehnologijo, moč in navsezadnje tudi ceno izbrane naprave. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, ki so vam lahko v pomoč pri optimalni izbiri nove klimatske naprave.

Izbrana moč klimatske naprave naj ustreza velikosti stanovanja

Pri nakupu klimatske naprave izberite takšno, ki je ustrezne moči glede na velikost stanovanja. S pretiravanjem pri izbiri moči namreč ne boste dosegli pozitivnih učinkov. Izbrana naprava naj bo uvrščena v energetski razred A. Sami si lahko dokaj natančno izračunate kakšno moč naprave potrebujete:

  1. Določite površino prostora, ki ga želite klimatizirati. Površino izračunate tako, da dolžino prostora pomnožite s širino. To površino pomnožite še z višino prostora in tako dobite prostornino prostora v kubičnih metrih (m3).
  2. Dobljeno število kubičnih metrov pomnožite s številko 25 (25W/m3). Tako dobite že prvo oceno kako močno klimatsko napravo potrebujete. Pri prostornini 60 m3 je to naprava moči okoli 1500 W ali 1,5 kW.
  3. Tej prvi oceni morate prišteti še moč strojev in aparatov, ki se nahajajo v prostoru, ki ga želite klimatizirati. Ko ti aparati (TV ali računalniki, ...) delujejo, v prostor sproščajo dodatno toplotno energijo, ki jo je treba nevtralizirati.
  4. Poleg tega je potrebno gornji oceni prišteti po 100 W hladilne moči za vsakega človeka, ki se nahaja v prostoru.

Preverite klimatsko napravo PULAR ECO, pravo napravo za vaš dom 

Izberite napravo z invertersko funkcijo

Ko se odločate za nakup je priporočljivo izbrati napravo z invertersko funkcijo, ki omogoča učinkovitejše hlajenje pa tudi ogrevanje prostora. Navadne klimatske naprave delujejo tako, da kompresor deluje pri polni moči. Ko se doseže željena temperatura, se ustavi. Klima je torej ali prižgana ali ugasnjena. Inverterska naprava pa ob uravnavanju moči vzdržuje želeno temperaturo brez ugašanja in je zato učinkovitejša. Na ta način je delovanje tišje in se manj energije porabi kot ob ponovnem zagonu naprave. Inverter klimatska naprava varčuje z električno energijo bolj kot običajna, posebnega problema pa ne predstavljajo niti nizke zimske zunanje temperature -10 °C ali celo -20 °C.


Izberite optimalno mesto za namestitev zunanjega dela naprave

Zunanji del klimatske naprave naj ne bo izpostavljen direktni sončni svetlobi. Čim dlje od sonca, tem večja je energetska učinkovitost. Razen tega znotraj objekta poskušajte umakniti tiste izvore toplote, ki jih lahko pogrešate (višek svetlobnih teles, ki oddajajo preveč toplote, razni aparati,…).

Preverite klimatske naprave pri Energiji plus

Vsebina članka je povzeta in za potrebe objave na spletni strani energijaplus.si prilagojena iz strani porabimanj.si

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?

; mes', function() { setCookie('banner-top-mobile', true, 100); $('.banner-top-mobile').removeClass('active'); }); $(document).on('click', '.header-search-button', function() { $('#mod-finder-searchform104').submit(); }); ;