Vstopili smo v poletje, zadel nas je že prvi vročinski val, diši po obali, osvežilnih pijačah in brezskrbnem uživanju. Slovenci radi dopustujemo na morju, še posebej na hrvaški obali. Množično dopustovanje za seboj pripelje gnečo, premalo prostora, zato ni čudno, da se nekateri želijo izogniti prav morskim obalam in dopust raje preživljajo na »nekonvencionalen« način. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj dopustniških alternativ, ob katerih si boste vseeno napolnili svoje baterije.


Obiščite srednjo Evropo


Nemčijo poznamo po nogometu, zgodovini in učinkovitem javnem transportnem sistemu. Lahko torej rečemo, da turisti ne pomislijo ravno na morje ob obisku Nemčije, saj imajo edino obalo le na severu države.
Nemci radi obiščejo svojo obalo, še posebej neodkrit dragulj Grömitz ob Baltskem morju, ki ga dobro skrivajo pred radovednimi turisti. Mesto se nahaja ob pasu obale dolgem 8 km, ki je v celoti obdano s promenado. Tam najdete veliko manjših kavarn in bistrojev, najamete lahko ležalnik ali pa zgolj poležavate na brisači na belem pesku. Tudi temperature so primerne za kopanje!

Škotska – kjer dan traja od 4 zjutraj do 23 zvečer


Poletje na Škotskem je primerno za vse tiste, ki ne marate vročine. Atlantsko podnebje poskrbi, da se temperature redko dvignejo nad 25 stopinj, vendar morate vzeti v zakup dejstvo, da se lahko vreme spremeni v trenutku. Tako lahko doživite vse štiri letne čase v enem dnevu.
Škotska je hribovita država s slikovitimi vasicami, mesti in je polna zgodovine. Najboljše pa je zagotovo dejstvo, da v času poletja dan traja skoraj 18 ur, zato boste imeli veliko časa za raziskovanje.

Gremo v hribe


Čedalje več ljudi spoznava prednosti preživljanja aktivnega dopusta in to v gorah in hribih Slovenije (ali tujine). Temperature so veliko bolj prijazne kot v nižinah, razgledi pa dih jemajoči.
Slovenci smo pregovorno hribolazniki, zato ne preseneča, da je obisk gora vsako leto večji. Ti obiski so lahko tudi več dnevni, saj lahko najamete gorsko kočo, ki vam lahko služi kot izhodišče za več dnevni pohod.


Žal z povečanim obiskom gora prihaja tudi do neljubih nesreč, saj ljudje velikokrat podcenjujejo gorske razmere in precenjujejo svoje zmožnosti. V gore pojdite le pripravljeni, tako fizično kot psihično. S seboj imejte rezervna oblačila, predvsem pa bodite primerno obuti.


Kakorkoli. Izberite vam najljubši način preživljanja dopusta in ga izkoristite v polni meri. Napolnite si baterije in z novim zagonom vstopite v drugo polovico leta.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?