Imate občutek, da tudi s spremembami življenjskih navad nikakor ne uspete znižati položnice za elektriko? Imate občutek, da se vaš trud nikjer ne pozna?

Ne obupajte, morda pa še niste upoštevali vseh nasvetov, s pomočjo katerih lahko prihranite. Poletje pogosto ni sinonim za varčevanje z energijo, saj le to povezujemo z zimskimi meseci. Vseeno pa lahko učinkovito izrabljate energijo tudi poleti.
Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako do učinkovitejše rabe energije v prihajajočih poletnih mesecih. (vir: porabimanj.si).

1. Prazni hladilniki so največji porabniki električne energije


Živila v hladilniku vase akumulirajo hlad in s tem prispevajo k vzdrževanju nizke temperature. Prazne prostore v hladilniku lahko začasno zapolnimo tako, da vzamemo vrečko, jo natlačimo z zmečkanim časopisnim papirjem ter jo postavimo na prazno mesto, dokler le tega ne zapolnimo z novim živilom.
Večji hladilnik je cenejši in bolj učinkovit kot dva manjša, vendar velikost hladilnika in zamrzovalne skrinje izberite glede na svoje dejanske potrebe. Za dvočlansko gospodinjstvo običajno zadošča 100 do 120 litrski hladilnik, medtem ko bo za štiričlansko družino potreben hladilnik z 200 do 250 litri koristne prostornine. V večini gospodinjstev zadostujejo že kombinirane hladilne omare.

2. V hladilnik in zamrzovalnik spada le osušena in hladna hrana


Sodobni hladilniki so opremljeni s ti. »no frost« tehnologijo, kar na deklarativni ravni pomeni, da se »led ne nabira več«. En sam milimeter ledu v hladilniku ali zamrzovalniku pomeni nekaj odstotkov večjo porabo električne energije. Priporočamo, da so tekočine v hladilniku v zaprtih posodah ali v posodah s pokrovom.

3. Na vaši klimatski napravi zvišajte relativno vlažnost zraka


Večina klimatizacijskih sistemov je projektiranih za vzdrževanje temperature na 22°C do 24°C suhega termometra in 50% relativne vlažnosti. Možno je vzdrževati nekoliko višje temperature in nekoliko večjo vlažnost brez opaznega občutka neugodja uporabnikov. Zvišanje sobne temperature s 23°C in 50% relativne vlažnosti na 25,5°C in 55% relativno vlažnost bo zmanjšalo porabo energije za hlajenje za približno 13%.

4. Prostor naj ne bo hladnejši od 25°C

Priporočljivo je, da klimatsko napravo nastavite na 25°C ali več. Vsaka nastavljena stopinja višje (26, 27 ali več) predstavlja prihranek od 4 do 8% pri stroških električne energije na letni ravni. Nižanje nastavljenih stopinj pod 25°C pa lahko povzroči precej povečan letni strošek za energijo.

Iz zdravstvenih razlogov je priporočljiva največja razlika med zunanjo in notranjo temperaturo zraka 8ºC.

5. Izberite učinkovito klimatsko napravo


Ko se odločamo za nakup, je priporočljivo izbrati napravo z invertersko funkcijo, ki omogoča učinkovitejše hlajenje, pa tudi ogrevanje prostora. Navadne klimatske naprave delujejo tako, da kompresor deluje pri polni moči. Ko se doseže željena temperatura, se ustavi. Klimatska naprava je torej zgolj v stanju izklopa ali vklopa. Inverterska naprava pa nasprotno temu ob uravnavanju moči vzdržuje želeno temperaturo brez ugašanja in je zato učinkovitejša. Na ta način je delovanje tišje, poraba energije pa manjša.


Preverite ponudbo vrhunskih inverterskih klimatskih naprav Gree. Za pripravo ponudbe izpolnite obrazec na spletu, pošlite e-mail na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali pokličite na 080 21 15.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?