Zadnji teden v aprilu in prvi dnevi maja so namenjeni delu in ozaveščanju o zdravju na delovnem mestu – 28.4. praznujemo svetovni dan zdravja pri delu, sledi vsem ljubi praznik dela 1. in 2. maja. Pandemija koronavirusa je dodobra spremenila naš način življenja v zelo kratkem času in strokovnjaki že poročajo o nazadovanju fizičnih sposobnosti, še posebej pri otrocih in mladini.


Z razmahom dela od doma se spremenijo tudi naši delovni kotički. V kolikor ste v službi navajeni na ergonomske delovne površine, to morda ne pomeni, da imate tudi doma udoben pisarniški stol, ergonomsko tipkovnico in podobno. Iz tega razloga je še bolj pomembno, da poskrbimo za redno razgibavanje med delovnim časom.


Tokrat smo iz širin interneta zbrali in povzeli nekaj koristnih gibalnih vaj za vse, ki menite, da preveč časa preživite sede ali leže. Vaje so kratke in enostavne in vam ne bi smele vzeti več kot pet minut časa.


Hrbtne rotacije sede1. Sedite na stol, prekrižajte roke tako, da se dotikate ramen.
2. Zgornji del telesa začnite nežno rotirati iz leve proti desni – rotirajte dokler vam je še udobno.
Z vsako rotacijo boste čutili napetost v spodnjem delu hrbta.


Razgibavanje ramen1. Levo ali desno roko postavite preko telesa, med tem pa jo pridržite z drugo tako, da komolec postavite ob prsni koš.
S to vajo boste čutili, kako se vam nežno napenjajo ramena.


»Ne vem« vaja

Kadar česa ne veste, najverjetneje to tudi pokažete s telesnim gibom. Ta vaja pravzaprav posnema to gibanje, ki vam dodatno pomaga pri razgibavanju ramen.1. Nežno privzdignite ramena in jih počasi spuščajte.
Med spuščanjem ramen boste čutili napetost.


Razgibavanje hrbta sede1. Na stol sedite s poravnanim hrbtom.
2. Dlani rok postavite na spodnji del hrbta in se nagnite nazaj tako, da čutite napetost v spodnjem delu hrbta.


Razgibavanje vratu1. Glavo imejte pokonci.
2. Nežno rotirajte glavo iz ene strani v drugo.
3. V kolikor gre, poizkusite rotirati glavo preko ramen.
S to vajo boste čutili, kako se vam raztezajo zunanje vratne mišice.


Uvodoma smo poudarili, da vam te vaje ne bodo vzele preveč časa, zato vam resnično priporočamo, da jih izvajate vsakodnevno. Vaše telo vam bo hvaležno.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?