Jutra že dišijo po pomladi. Saj veste – prišel je čas, ko nas zjutraj ponovno prebuja ptičje petje. Ko nas omami vonj pomladne svežine. Ko začnemo posedati zunaj in se nastavljati sončnim žarkom. Ko se življenje ponovno prebuja in narava kliče k pomladnim opravilom. Lepo je imeti hišo in vrt, vendar saj veste kaj pravi pregovor: »Kar sejemo, to žanjemo«. Da bi lahko jeseni želi, smo za vas pripravili seznam vrtnih opravil v mesecu aprilu, s pomočjo katerih bo vaš pridelek na vrtu bogatejši in delo na vrtu bo opravljeno hitreje in učinkoviteje.

Odstranite listje in pleveli ter očistite gredice

Najprej je potrebno vrt in grede očistiti, odstraniti odmrlo listje, korenine in vrtnine, ki jih je uničila zima. S trate pograbite odpadlo listje in ostale odpadke, da trava zadiha in škodljivci nimajo pogojev za razmnoževanje.

V kolikor imate na vrtu rastline, ki so prezimile, jih morate ustrezno oskrbeti – gredo okopajte, pognojite in uredite.

S prekopavanjem zemljo prezračite in zrahljajte

Prekopavanje in zračenje zemlje je nujno spomladansko opravilo, saj tako iz nižjih zemeljskih plasti omogočimo hranilnim snovem, da preidejo v višje plasti. Pri tem bodite pozorni, da je zemlja dobro osušena, saj hoja po mokri zemlji pokvari njeno zračnost in rahlost.

Preden boste začeli z okopavanjem je dobro, da imate načrt zasaditve vrtnin že narejen, saj boste s tem prihranili na delu. Tam kjer bodo pohodne površine, okopavanje ni nujno.

Ne pozabite na gnojenje

Rastline za svojo rast potrebujejo organske in mineralne snovi, zato jih je potrebno s tem oskrbeti spomladi. Najboljše gnojilo za vrt je kompost, saj je pridelan iz organskih odpadkov, pa še poceni je.

Med bolj praktičnimi sredstvi za gnojenje so mineralne mešanice, ki vsebujejo najpomembnejša hranila in jih lahko kupite v specializiranih trgovinah. Gnojite lahko tudi z hlevskim gnojem, vendar ga je dandanes že težko dobiti.

Načrtujte zasaditve

Načrtovanje zasaditve je ključno opravilo, saj vam bo prihranilo veliko dela skozi celo leto. Najprej se morate vprašati, koliko oseb je v vašem gospodinjstvu. Za štiričlansko družino zadostuje 20 kvadratnih metrov vrta, ki ga razdelimo na največ meter široke gredice.

Ključno vprašanje je tudi, kako velik je vaš vrt in katero zelenjavo najraje vidite na vašem družinskem krožniku. Pri tem upoštevajte tudi kolobarjenje, saj se zemlja drugače izčrpa in ne da želenega pridelka.

Čas za sajenje

Na prosto v aprilu lahko sejemo solate, dobro se obneseta tudi spomladanski česen in čebula. Ko se zemlja malce segreje, lahko zasejete krompir, korenje in peteršilj, prav tako kapusnice kot so redkvica in rukola. Če imate radi bob in grah, ne pozabite na njih.

Zelišča lahko posejete v lončke in jih postavite na okenske police, konec meseca pa jih posadite na prosto.

Za lepo trato morate poskrbeti spomladi

Ko ste uredili gredice, ne pozabite na trato. Spomladi je trato potrebno prezračiti in pognojiti. Če tega niste naredili v preteklih tednih, vas to delo čaka v aprilu. Najprej trato pokosite. Zračenje na manjših površinah opravite z vilami ali posebnimi nastavki za čevlje, na večjih površinah pa uporabite prezračevalni stroj.

Za intenzivno spomladansko rast trata potrebuje dušik, zato jo je potrebno pognojiti s posebnimi spomladanskimi gnojili. Pazimo, da trato enakomerno pognojimo. Madeži temne barve, ki se pojavijo na tratah, so posledica prevelikega odmerka gnojil.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?