Energetsko učinkoviti smo lahko na več načinov. S preprostimi triki in prilagoditvami lahko znatno prihranimo pri:

  • ogrevanju,
  • hlajenju in prezračevanju,
  • razsvetljavi,
  • pranju in likanju,
  • kuhanju in pomivanju,
  • shranjevanju živil in
  • uporabi električnih naprav.

Kaj lahko dosežemo z izklapljanjem električnih naprav?

Izklopljen TV sprejemnik, ki je v stanju pripravljenosti, porabi kar 9 kWh na mesec. Podobno porabljajo tudi druge naprave, na katerih vselej gori kakšna lučka ali prikazujejo čas (električne zobne ščetke, predvajalniki glasbe, alarmne naprave ipd.). Gre za ogromno količino energije, ki jo porabite in plačate, a je v bistvu ne potrebujete. Naprave zato po vsaki uporabi izklopite iz stikala ali uporabljajte razdelilec s stikalom za vklop in izklop.

Kako računalnik uporabljati varčno?

Izklopite računalnik kadar ga ne uporabljate. Če že mora biti vklopljen, izklopite vsaj zaslon, ki porablja približno polovico energije celotnega sistema. Vključen monitor bo čez noč porabil toliko energije kot je potrebujete za segrevanje šestih jedi v mikrovalovni pečici.

Če imate možnost uporabljajte prenose računalnike, ki porabijo manj električne energije kot namizni.

Številne naprave v domu porabljajo električno energijo tudi ko jih aktivno ne uporabljate. Zaradi naprav kot sta računalnik in TV znesek računa vsak mesec brez potrebe zraste za 5 ali več odstotkov!

Več nasvetov za energetsko učinkovitost in prihranek v brezplačni e-knjigi!

Aktivno sesanje – kaj je to?

Velika moč sesalnika še ni zagotovilo za uspešno sesanje. Pri nakupu novega sesalnika se raje odločite za takega, ki ima aktivni način vsesavanja (posebne krtače, stepalne glave ipd.)

V varčevanje vključite celotno družino in se pogovorite, kako lahko vsak družinski član pripomore k varčevanju pri pranju, kuhanju, prezračevanju, ogrevanju in še kje. Priporočljivo je, da spremljate stroške porabe tako, da si naredite mesečne izračune za porabo električne energije.

Več nasvetov za energetsko učinkovitost in prihranek v brezplačni e-knjigi!

Prenos e-knjige je brezplačen in ni pogojevan z nakupom pri Energiji plus

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?