Zima prihaja. Ne, to ni zgolj fraza iz popularne televizijske serije. Zima resnično prihaja in z njo tudi nižje temperature. Zimsko ogrevanje in poraba električne energije za marsikoga predstavlja resno dilemo, saj stroški pozimi drastično narastejo. Neko energetsko podjetje iz Velike Britanije je opravilo raziskavo, kjer so ugotovili, da:

  • se dnevno preko milijon gospodinjstev v Veliki Britaniji odloča ali bodo ogrevali prostor ali jedli,
  • tretjina vprašanih dvakrat premisli ali bo vključila grelnik vode, da si pripravijo topel napitek in
  • skoraj polovica ogreva zgolj glavni prostor v bivanjskem okolju, da prihrani na stroških.

Ugotovili so tudi, da kar polovica upokojencev in tretjina družin z otroki tu in tam preskoči kakšno tuširanje ali namakanje v banji samo zato, da bi bili stroški nižji.

Temu v slovenskem prostoru pravimo tudi energetska revščina, pojav, ki v zadnjih letih postaja vedno večji. V Energiji plus menimo, da si nihče ne bi smel odrekati ogrevanja ali osnovnih dobrin za primerno življenje, zato z veseljem prisluhnemo svojim kupcem ter skupaj najdemo rešitev za vse energetske izzive. Kupcem svetujemo, da se v primeru kakršnihkoli vprašanj ali težav obrnejo na naše strokovne svetovalce, ki jim bodo z veseljem svetovali pri izbiri pravega paketa, možnih načinih varčevanja z energijo,… Prav tako ponujamo konkurenčne cene električne energije, s katerimi lahko kupci še dodatno prihranijo.

Do prihrankov pa lahko pridete tudi z upoštevanjem preprostih nasvetov, ki jih podajamo v nadaljevanju.

Več nasvetov za energetsko učinkovitost in prihranek v brezplačni e-knjigi!

1. Nič ni narobe, če pulover nosite tudi v stanovanju

 

Občutek hlada še največkrat doživite, če se po stanovanju gibljete v kratkih rokavih. Toplota, ki jo oddaja telo gre v prostor in ker je človeško telo radiator, ki ima svoje meje, vsekakor ni dovolj močno, da ohranja občutek toplote. Svetujemo vam, da tudi v bivanjskem okolju nosite topla vrhnja oblačila, ki bodo delovala kot umetni izolator in preprečevala, da telesna toplota uhaja v prostor.

2. Ne pretiravajte pri ogrevanju

Ta nasvet zagotovo poznate: 21 stopinj Celzija je optimalna temperatura ogrevanega prostora in z vsako stopinjo manj bodo tudi stroški ogrevanja nižji. Priporočamo nakup daljinskih termostatov, ki avtomatično uravnavajo toploto v prostoru. Res je, da bo ogrevanje aktivno več časa v dnevu, vendar je takšen način še vedno bolj ekonomičen kot pa impulzivno gretje v intervalih. Ogrevalni sistem bo potreboval več moči in časa, da segreje hladen prostor na 21 stopinj, med tem ko ohranjanje temperature terja manj moči ogrevalnega sistema.

Več nasvetov za energetsko učinkovitost in prihranek v brezplačni e-knjigi!

3. Redno zračite prostore

Najbolj kontroverzen in nasprotujoč si ukrep, saj v kolikor ogrevamo prostor, ga seveda nočemo ohladiti s tem, ko zračimo prostor z mrzlim zunanjim zrakom. Pravilno zračenje prostora pomaga pri odstranjevanju domačih onesnaževal (topila, sredstva za vzdrževanje, plesen, itd.), tobačnega dima, različnih neprijetnih vonjev, CO2 in vlage. Ni potrebno, da zračite dolgo. Zadostuje zgolj nekaj minut, da se zrak v stanovanju zamenja.

4. Kuhajte pametno

Pametno kuhanje pomeni, da dobro načrtujete porabo. Kuhalno ploščo ugasnite takoj ko menite, da je jed dovolj kuhana. Ugasnite ploščo minuto ali dve prej vsak dan in poznalo se bo na računu za električno energijo ali zemeljski plin. Kuhajte večjo količino hrane, saj lahko preostanek zamrznete in ponudite kdaj drugič - recimo med tednom, ko nimate časa za kuho.

Več nasvetov za energetsko učinkovitost in prihranek v brezplačni e-knjigi!

5. Zabavno elektroniko izklopite in priredite družabni večer

 

Izklopite računalnike, konzole, tablice in mobilne telefone. Z družino priredite družabni večer namiznih iger in tako prihranite pri elektriki, hkrati pa negujete medosebne odnose. Zmagovalna kombinacija.

6. Romantična večerja ob svečkah

V zimskem času se dan kar hitro prevesi v večer, zato potrebujemo umetna svetila. Romantična večerja ni popolna, če ne uporabljamo dišečih svečk. Te namreč ustvarijo vzdušje, hkrati pa tudi ogrevajo prostor(vendar ne pozabite na zračenje, saj ogenj tako kot vi potrebuje kisik). Če pa se umetni svetlobi ne morate odreči, pa žarnice zamenjajte za bolj varčne.

7. Stiskajte se
Mrzle zimske večere lažje preživite, če se stiskate s partnerjem ali partnerko in svojimi otroci. Priskrbite si ogromno odejo, da bo lahko pod njo zlezla celotna družina.

Več nasvetov za energetsko učinkovitost in prihranek v brezplačni e-knjigi!

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?