Tako kot letošnja pomlad in poletje bo tudi jesen povsem drugačna kot smo je navajeni. Prihaja prvi šolski dan, ki ne bo poln objemov in stiskov rok prijateljev, ki se niso videli cele počitnice. Učence in dijake čakajo namreč vrste, varnostne razdalje, razkuževanje in nova pravila hišnega reda. Kako se torej pripraviti na prihajajoče šolsko leto, da bomo kljub koronavirusu imeli zanj dovolj motivacije in pozitivne energije?

Uredite šolske potrebščine

Ste naročili že vse delovne zvezke, zvezke in pisala? Preverite sezname in pravočasno dokupite kar potrebujete. Nikakor ni nujno, da za novo šolsko leto porabite celo premoženje. Nahrbtnik, peresnica, nalivno pero, ravnilo, šestilo in še marsikaj je takšnega, kar je uporabno več let. Otroci naj sodelujejo pri ovijanju in podpisovanju, da začutijo vznemirjenje pred novimi pustolovščinami, ki jih čakajo. Naj vam odkrijemo, da se v naši ponudbi skrivajo navihane majčke in vrečke za copate ali športno opremo, ki bodo vašim otrokom dale še dodaten zagon.

Nadgradite domačo tehnologijo

Ni izključeno, da se vsaj del izobraževalnega procesa ne bo odvijal od doma. Če ste imeli spomladi doma celo družino, potem najbrž poznate vrste pred računalnikom za reševanje nalog in izvajanje video konferenc. Usposobite vse telefone, tablice in prenosnike in poskrbite za dobro internetno povezavo. Za učinkovito delo vam lahko prav pridejo naslednje aplikacije in programi:

  • Microsoft Office (Word, Powerpoint) za urejanje dokumentov in predstavitev,
  • Microsoft Office Teams za timsko delo in video konference,
  • Zoom za video konference,
  • Arnes VOX za video konference,
  • Active Presenter za obdelavo videa in e-učenje (orodje za učitelje),
  • LoPolis ali eAsistent za vpogled v urnike, redovalnico in komunikacijo z učitelji.
  • Filmora ali podobne aplikacije za telefon za hitro montažo videa.
  • Gmail ali Outlook za spletno pošto. Ni narobe, če ima otrok svoj poštni predal, vsekakor pa bodite na tekočem z obvestili, ki jih prejema.
  • Otroški filtri. Če se izkaže, da bodo morali otroci ponovno preživeti več časa na spletu si omislite otroški filter. Ti programi onemogočajo dostop do nekaterih vsebin in vam pomaga pri nadzoru domačega računalnika, ko vas ni zraven.

Vsaka šola bo seveda vse starše in učence obvestila o orodjih, ki jih bo uporabljala, če do dela na daljavo sploh pride. Nikakor pa ni odveč, da se tako starši kot otroci spoznate z omenjenimi orodji, saj je delo od doma oblika, ki jo vse več uporabljajo tudi podjetja. Obvladovanje take oblike dela pa je lahko krasna naložba za prihodnost.

Omislite si družinski koledar

V družini se v vsakem šolskem letu veliko dogaja vse od jutra do večera. Brez prave organizacije to lahko pomeni deset mesecev stresa in glavobolov. Tu je nekaj nasvetov, kako se organizirati, da vam bo ostalo še nekaj prostega časa za brezskrbno družinsko življenje. 

  • Kupite stenski družinski koledar. Na njem lahko za vsakega člana določite, kdaj ima kakšne obveznosti in katera družinska opravila ga čakajo na posamezen dan.
  • Investirajte v belo magnetno tablo. Obesite jo na vidno mesto in nanjo s flomastri zabeležite tedenske dejavnosti. Magnetki pa so krasni za vsa obvestila, ki jih je potrebno podpisati, položnice, ki jih je treba plačati in podobne pomembne stvari.
  • Uporabite Google koledar. Ta lahko pomaga vsem ljubiteljem digitalnega. Najlepše pri njem je, da ga lahko delite z vsemi družinskimi člani ali pa imate ločene koledarje za dom in službo. Vse je na enem mestu, opomniki pa skrbijo, da ničesar več ne pozabite.

 

Napolnite si baterije

Nedvomno ste kljub koronavirusu in vsem omejitvam uživali na dopustu. Vseeno je, ali ste ga preživeli doma, na morju, v gorah ali pri raziskovanju neznane dežele. Pomembno je, da ste se z družino povezali, se zabavali in si nabrali moči za nove začetke. Ne pozabite na druženje ob vikendih, popoldnevih in šolskih počitnicah. Nič ni tako pomembno kot zdravje in dobro počutje v družini. Poskrbite, da vam bodo vaše skupne urice dale zagon za vsakodnevne izzive. Želimo vam mnogo prave energije in delovnega elana. Srečno v novem šolskem letu!

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?