Poletje je sinonim za počitnice, dopust, potovanja in sploh vse aktivnosti, ki jih sicer med letom ne moremo početi. Pa vendar – leto 2020 je postreglo z virusom SARS-CoV-2 (COVID-19), ki je naše življenje obrnil na glavo. Še vedno vsakodnevno spreminja naše navade in sem sodijo tudi potovanja. Kako torej na zasluženi dopust, da bi zmanjšali tveganje za okužbo z zloglasnim korona virusom?

Pozanimajte se o stanju v državi

Preden se odpravite v katero koli državo, se pozanimajte, kakšno je v njej stanje z okuženostjo in kakšni ukrepi veljajo. Prav tako je pomembno, kakšni so protokoli na meji, da vam ti ne bodo povzročali dodatnega stresa. Nekaj koristnih informacij lahko pridobite na spletnih straneh slovenske policije, če pa potujete v kakšne bolj eksotične kraje, lahko nenazadnje preverite stanje na njihovih veleposlaništvih.

Potujte varno

Ne glede na to, kako potujete, bodite previdni in vaša pot bo bistveno varnejša. Na javnih prevoznih sredstvih morajo voznik in potniki uporabljati maske. Poskušajte se čim manj dotikati površin na vlakih in avtobusih, pred vožnjo in po njej pa si razkužite roke. Upoštevajte smer premikanja po vozilu in se kolikor je mogoče držite stran od drugih ljudi. Če je mogoče, kupujte vozovnice preko spleta ali na avtomatih, da se jih dotika čim manj ljudi. Podobno velja tudi za letalski prevoz. Upoštevajte pa še dodatna navodila osebja na letališčih in na samem letu.

Izbirajte manj oblegane destinacije

Če hočemo ohranjati socialno distanco, je smiselno, da se letos izognemo najbolj popularnim kotičkom za dopust. Poiščite apartma ali manjši hotel stran od velikih turističnih središč. Razmislite o privatnih nastanitvah – pri njih pa bodite vseeno pozorni na higienske standarde. Letos je morda čas, da obiščete kmetije, manjše wellness centre in manj znana kopališča. Če to pomeni, da se boste odpovedali morju, poglejte na svetlo plat – poskrbeli boste za svoje zdravje. Z nekaj iznajdljivosti pa vam tudi čofotanje v morju ne bo pobegnilo.

Upoštevajte ukrepe, kjerkoli že boste

Počasi se že navajamo na ravnanje v zaprtih prostorih in tam, kjer pričakujemo večjo množico ljudi. Naj samo spomnimo:

  • ohranjajte razdaljo vsaj 1,5 m,
  • umivajte si roke z milom in vodo,
  • ne dotikajte se obraza,
  • uporabljajte razkužila z vsaj 80 % alkohola,
  • zračite zaprte prostore,
  • izogibajte se gneči,
  • ob simptomih okužbe obvestite recepcijo in se izognite organiziranim dejavnostim,
  • kašljajte in kihajte v robec, potem pa si umijte roke,
  • pravilno uporabljajte maske.

Dopolnite potovalno lekarno

Poleg običajnih zdravil za glavobol ali proti slabosti, letos ne pozabite na termometer. Povišana temperatura je lahko namreč znak okužbe. Vsekakor pa se dobro založite z razkužili, ki jih lahko vedno nosite s seboj, in seveda z maskami.

Želimo vam varno dopustovanje, na katerem si boste nabrali polno prave energije za nove delovne uspehe.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?

; mes', function() { setCookie('banner-top-mobile', true, 100); $('.banner-top-mobile').removeClass('active'); }); $(document).on('click', '.header-search-button', function() { $('#mod-finder-searchform104').submit(); }); ;