Slovenci na splošno veliko kuhamo in pečemo. Še posebej to velja zdaj, ko več časa preživimo doma. Družabna omrežja se ponašajo s fotografijami specialitet izpod pridnih rok vse od tradicionalne potice do trendovskega kruha z drožmi. Kaj pa če nam vse to veselje na koncu pokvari previsok račun za elektriko? Zbrali smo nekaj nasvetov, kako prihraniti, kljub temu da se več časa zadržujemo v kuhinji.

Izberite varčnejše kuhališče

Navadne električne plošče imajo le polovičen električni izkoristek, dosti boljše so steklokeramične indukcijske plošče ali pa plinska kuhališča. Pri kuhanju izberite pravo velikost kuhališča za posodo in segrevajte manjšo količino vode, kot ste navajeni. Prav tako priporočamo, da ploščo izklopite nekaj minut pred koncem kuhanja, saj je v njej še zmeraj dovolj toplote, ki bo do konca skuhala hrano.

Poskrbite za pečico

Da bi privarčevali, naj bo pečica zmeraj očiščena, uporabljajte časovnike, ne odpirajte vrat med peko po nepotrebnem in se izognite predgrevanju, če je mogoče. Za ljubitelje tehnologije pa so tu še pametne pečice, ki optimizirajo delovanje glede na hrano, ki jo pripravljate.

Izkoristite mikrovalovko

Za pogrevanje in odtajanje je bolj praktično uporabiti mikrovalovno pečico, kot pa klasično, saj ta potrebuje veliko časa in moči, da se segreje. Mikrovalovna pečica bo delo opravila prej in z veliko manj energije.

Pokrovke in »ekonom lonci«

Zelo pomembno je, da uporabljamo pokrovke. Te za kuhanje prihranijo do četrtine  energije. Če pa uporabimo tako imenovani ekonom lonec ali soparnik pa celo do 70 %. Z loncem na pritisk je treba ravnati v skladu z navodili in tako lahko postane zelo uporaben pripomoček, ki prihrani čas in energijo, ki ju porabimo za dolgotrajno kuhanje.

Očistite napo

Tudi napa potrebuje precej energije, če želimo, da nam kvalitetno in sproti odvaja paro in vonjave iz kuhinje. Zato je nujno, da so filtri vedno očiščeni, saj le tako lahko celotna naprava porabi manj energije za svoje delovanje.

Želimo vam še veliko navdušujočih kuharskih podvigov. Še več namigov za prihranke pa lahko dobite na naših spletnih straneh.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?