Doživljamo čase, ki si jih nikoli nismo predstavljali. Na glavo je postavljen naš vsakdanjik in na novo se učimo funkcionirati. Ostajamo doma, kjer pa nam hitro zmanjka idej, kaj početi. Še posebej hitro se začnejo dolgočasiti naši otroci. Zbrali smo nekaj idej, kako lahko najmlajši družinski člani porabijo nekaj svoje odvečne energije.

Šola od doma

Trenutno poteka šolanje na domu. Učenci vsak dan preko spletnih učilnic dobivajo navodila za delo. Ta obsegajo razlago nove snovi, vaje v učbenikih in delovnih zvezkih, učne liste, spletne naloge in še kaj. Pomembno je, da pomagamo otrokom, da se organizirajo in da opravijo delo kar sproti. Najbolje je, da jutranje ure namenimo šoli, popoldneve pa prihranimo za kaj bolj prijetnega. Otroci naj imajo na razpolago prijeten kotiček za učenje, pa naj bo to v svoji sobi, ali pa v jedilnici, kjer se lahko učijo skupaj z brati in sestrami. Spodbujajte jih, da poleg učenja preberejo še knjige za obvezno branje ali bralno značko, ter da si uredijo šolske potrebščine. Zdaj je čas, da delovni zvezki in zvezki zasijejo!

Gospodinjska opravila

Glede na to, da smo več doma, je tudi gospodinjskih opravil več. Naredite seznam, kaj vse je potrebno postoriti in čigave so katere naloge. Otroci lahko pospravijo svojo sobo, si uredijo omare, zlagajo lahko perilo, pripravijo mizo za kosilo, posesajo in pospravijo posodo. Če jih še niste naučili, kako se uporabljajo pralni, sušilni in pomivalni stroj, je zdaj pravi čas. Če znajo uporabljati mobilne telefone, bi morali obvladati tudi par gumbov na gospodinjskih aparatih. Prav tako imajo otroci radi kuharijo. Naj vam pomagajo pri kuhi in peki. Naučite jih narediti zajtrk, palačinke ali preproste piškote.

Šport

Čeprav moramo biti večino časa doma, ne smemo zanemariti fizične dejavnosti. Zelo verjetno je, da so otrokom navodila poslali že učitelji športa. Izkoristi jih lahko cela družina. Sicer pa lahko zaenkrat še zmeraj odidete na sprehod v naravo, kjer ni drugih ljudi. Velja tudi kolesarjenje ali rolanje. Če živite sredi mesta, ki ni najbolj prijazno za rekreiranje, odprite vsa okna in na internetu poiščite vadbo, ki jo lahko izvajate doma. Izbire je dovolj: otroci imajo radi plesne izzive, živahne vaje na osnovi borilnih veščin. Poskusite pa lahko tudi izdelati svoje fitnes pripomočke. Malčki bodo navdušeni, če jih boste uporabili za uteži in vadili z njimi.

Ustvarjanje

Ko je čas za umirjene dejavnosti, ponudite otrokom ustvarjanje. Splet je poln čudovitih idej, kaj lahko naredite z barvicami, flomastri ali temperami. Naredite lahko izdelke iz odpadne embalaže, papirmašeja, plastelina, gline in drugih materialov. Naučite jih lahko prišiti gumb, plesti, kvačkati, skrbeti za rastline in še marsičesa drugega. Ste že pozabili, kako zabavno je barvanje pobarvank? Poskusite še vi. Zelo pomirjajo.

Igre

Upamo, da imate doma še kakšno dobro staro družabno igro, kot so monopoli, človek ne jezi se, karte, štiri v vrsto, šah in tako naprej. Družinski turnir vas bo razvedril in na novo povezal. Družabne igre otroke učijo potrpežljivosti, sodelovanja, taktiziranja in seveda dostojanstvenega zmagovanja in izgubljanja. Vsekakor ne gre zanemariti tudi čarobnega sveta računalniških iger in konzol. S pametno in omejeno uporabo lahko tudi te postanejo vir družinske zabave.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?

; mes', function() { setCookie('banner-top-mobile', true, 100); $('.banner-top-mobile').removeClass('active'); }); $(document).on('click', '.header-search-button', function() { $('#mod-finder-searchform104').submit(); }); ;