Kaj ne bi bilo čudovito, če bi se zjutrajzbudili naspani, polni energije in bi se z nasmehom na obrazu lotili vsakodnevnih obveznosti? Z nekaj organizacije in samodiscipline se da dosečitudi to.

BUJENJE

Najpomembnejše od vsega je, da se temeljito naspite. Odrasel človek potrebuje od 7 do 9 ur spanja. To pomeni, dabo treba v posteljo nekoliko prej, saj se ponoči telo odpočije in obnovi. Še posebej pomembno je spanje za naše možgane in posledično za duševno zdravje. Jutranja rutina naj se torej začne z bujenjem zmeraj ob istem času. Ko se telo tega enkrat navadi, se boste zbujali lažje in morda celo brez budilke.

ZAJTRK

Zajtrk je najpomembnejši dnevni obrok, saj nam da energijo za cel dan in preprečuje, da bi bili čez dan preveč lačni in bi se zato zvečer prenajedali. Kako torej zjutraj napolniti baterije za cel dan? Obvezna sestavina so kompleksni ogljikovi hidrati, ki svojo energijo sproščajo počasi in preprečujejo, da bi nam nivo sladkorja v krvi prehitro narastel. Tako je treba v zajtrk vključiti polnozrnat kruh, različne žitarice in sadje. Temu pa lahko dodamo še nekaj proteinov v obliki jajc, mesa in mleka. Privoščite si lahko tudi sadno-zelenjavne sokove ter se pocrkljate s svojo najljubšo kavo.

TELOVADBA

Nekateri radi opravijo svoj trening zata dan že pred zajtrkom. Za začetek vam ni potrebno preteči 10 kilometrov, pač pa lahko ta čas namenite jogi, razteznim vajam, sobnemu kolesu ali pa preprosto peljete na sprehod svojega psa. V vsakem primeru se boste razgibali, ogreli mišice, napolnili pljuča s svežim zrakom in si pognali kri po žilah. Ko bodo drugi še vsi zaspani capljali v službo in iskali svojo jutranjo dozo kave, boste vi že na vrhuncu delovnega elana.

HRANA ZA DUŠO

Kaotična jutra lahko ukinete z minutami za dušo. Nekateri zjutraj berejo, drugi meditirajo, tretji prelistajo časopis. Steve Jobs, ustanovitelj podjetja Apple, se je vsako jutro zazrl v ogledalo in se vprašal: »Če bi bil danes zadnji dan tvojega življenja, ali bi bil zadovoljen s tem, kar misliš narediti?« Poiščite nekaj, kar vam pričara nasmeh na obraz in začnite dan umirjeni in s pozitivnimi mislimi.

KOLEDAR

Vzemite si nekaj minut in prelistajte svoj rokovnik. Preverite, kdaj morate biti na delovnem mestu, koliko sestankov imate in kdaj so otroci naročeni pri zobozdravniku. Na tak način vas ne bo nič presenetilo in ostali boste gospodar svojega časa. S tem zavedanjem boste temeljito pripravljeni na dan, ki vas čaka. Skozi vrata pa boste stopili polni dobre volje in nabiti s pozitivno energijo – pripravljeni na vse.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?