Poletje je tu in z njim brezskrbno uživanje na dopustu. Zbrali smo 5 nasvetov, da boste na počitnicah sproščeni, ostali pa vam bodo le najlepši spomini.

1. Zaščitite se pred soncem

Sonce je najmočnejše od 11. do 16. ure. Priporočamo, da se takrat držite sence ali ostanete v zaprtem prostoru. Ko ste zunaj, uporabljajte zaščitno kremo s primerno visokim faktorjem, nosite pokrivala, ki vas bodo obvarovala pred glavobolom, in si zaščitite oči z dobrimi sončnimi očali.

2. Ostanite hidrirani

V teh vročih dneh zlahka pride do dehidracije. Poskrbite, da boste pili dovolj vode ali hidracijskih napitkov, ki vsebujejo elektrolite. Na dan morate spiti od 2 do 2,5 litra tekočine. Ne pozabite je vzeti s seboj, kamorkoli se že odpravljate. Še posebej to velja za daljša potovanja z avtom, kjer obstaja možnost, da žejni obtičite v gneči.

3. Naredite seznam prtljage

Seznam vam olajša pripravljanje prtljage in vam prepreči, da bi kar koli pomembnega pustili doma. Če potujete z letalom, pomešajte prtljago vseh družinskih članov med vse kovčke. Če se kak kovček izgubi, bo na koncu vsak imel vsaj nekaj svojih stvari.

4. Zaščitite se pred piki insektov

Na potovanje vzemite pršila in kreme, ki odganjajo komarje in klope. Nosite oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami, ponoči pa vklopite elektronske odganjalce mrčesa. Pike lahko negujete s kremami, ki zmanjšujejo srbenje. V primeru hujše reakcije pa stopite do zdravnika.

5. Ne pozabite na zavarovanje

Kljub vsem previdnostnim ukrepom nesreča nikoli ne počiva. Pred odhodom na dopust poskrbite vsaj za kartico evropskega zdravstvenega zavarovanja ali pa sklenite zavarovanje z asistenco v tujini. Tako boste res brez skrbi uživali v poletju.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?