Čaj je poleg kave zelo priljubljeno okrepčilo. Katerega izbrati, kadar potrebujete pravo energijo? Črnega ali zelenega. Obe vrsti čaja sta narejeni iz listov rastline Camellia sinensis, ali po domače čajevca. To je zimzeleno drevo, ki ga na plantažah obrezujejo, da ni višje kot 1,5 m. Čajevce delimo v kitajske in indijske sorte; poimenovanja beli, rumeni, zeleni in črni čaj pa se nanašajo na pijačo, pripravljeno iz različno obdelanih brstov omenjenih sort.

Da dobimo črni čaj, je treba liste čajevca zviti in jih pustiti na zraku, da fermentirajo, pri čemer postanejo temno rjavi, okus čaja pa se s tem ojača. Na drugi strani pa je treba za zeleni čaj fermentacijo listov preprečiti, njegova okus in barva pa sta zato nežnejša.

Obe vrsti čaja vsebujeta različne flavonoide v različnih količinah, ki pomagajo vzdrževati zdravo srce in uravnavati krvni tlak. Zeleni čaj vsebuje tudi okoli 35 mg kofeina, medtem ko ga črni vsebuje do 109 mg. Oba sta zato odličen nadomestek za kavo, kadar potrebujete več energije in boljše miselne sposobnosti, ne da bi pri tem doživeli tresavico ali nemir, ki sta sicer pogosta stranska učinka pri pitju kave. Zeleni čaj je prav tako znan po tem, da deluje prosti utrujenosti, pomirja in deluje protimikrobno. Črni čaj vsebuje polifenole, ki jih zeleni čaj ne. Ti varujejo celice pred prostimi radikali ter skrbijo za zdravo ožilje, znižujejo holesterol in krvni sladkor.

Zeleni in črni čaj imata torej precej podobnih lastnosti, pa vendar raziskave kažejo, da ima zeleni čaj več antioksidantov in manj kofeina, zato deluje bolj pomirjujoče, črni čaj pa po drugi strani deluje kot čudovita alternativa kavi, ki vas poživi in vam da pravo energijo.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?

; mes', function() { setCookie('banner-top-mobile', true, 100); $('.banner-top-mobile').removeClass('active'); }); $(document).on('click', '.header-search-button', function() { $('#mod-finder-searchform104').submit(); }); ;