Kaj vas napolni z energijo? Sprehod, dopust, kolesarjenje, branje ali morda tih večer pred televizijo? Tokrat vam predlagamo, da si priskrbite ogromno vedro kokic in se udobno namestite pred velikim platnom najbližjega kina ali pa se zavijete v svojo najljubšo odejo in si privoščite ogled filmov, ki vam bodo dali energijo. Zbrali smo nekaj najbolj svežih in tistih, ki jih je vredno gledati večkrat.

Kraljev govor (The King's Speech)

Colin Firth v tej zgodovinski drami iz leta 2010 postane Bertie, nesrečni prestolonaslednik, ki se že celo življenje bori z govorno napako. Ko po smrti svojega očeta in odstopu njegovega brata postane angleški kralj Jurij VI., se mora soočiti s svojo pomanjkljivostjo, ki mu otežuje vladanje. Država pričakuje, da bo novi kralj med drugo svetovno vojno kdaj nagovoril svoje ljudstvo in jim v težkih časih dvignil moralo, a to je za novopečenega kralja nepredstavljiv izziv, saj iz sebe komajda spravi besedo, ne da bi jecljal. Pobudo prevzame njegova žena Elizabeta, ki mu poišče nekoliko nenavadnega terapevta. Zgodba prikazuje težko pot od tega, da se kralj sprijazni s svojo težavo, do tega, da se končno prepusti terapiji in si upa preko radia nagovoriti prebivalce Velike Britanije. Gre za čudovito zgodbo o pogumu in vztrajnosti, ki nas navdihuje že skoraj desetletje.

Forest Gump

Nenavadna tragi-komična zgodba o še bolj nenavadnem človeku, Forestu Gumpu, ki ga odigra Tom Hanks, v nas še zmeraj zbudi nekaj posebnega, čeravno smo ga prvič videli že davnega leta 1994. Vsekakor sodi med filmske klasike, ki bodo še dolgo navdihovale generacije. Forest Gump je deček, ki iz nerodnega malčka zraste v še zmeraj nerodnega odraslega z IQ 75, ki pa ima vseeno srce na pravem mestu in poleg obilice nesreče tudi kanček sreče v pravih trenutkih. Sam pove, da je življenje kot škatla s čokoladnimi pralineji, saj nikoli ne veš, katerega boš dobil. In ravno to je poanta, ki jo v dobrih dveh urah spoznavamo vedno znova in znova – neglede na to, kaj nam življenje prinese, je potrebno naprej z dobro voljo in vero, da bo na koncu vse tako, kot mora biti.

Pretty Woman

Poslovnež najame dekle za spremstvo, a se vanjo zaljubi. Predelava pravljice o Pepelki in devetdesetih še zmeraj sodi med klasične romantične filme, ki jih lahko gledamo znova in znova. Richard Gere (Edward Lewis) in Julia Roberts (Vivian Ward) nam pričarata zgodbo o družbenih razlikah in predsodkih, ki jih je včasih težko preseči. Edvard je ujet v svetu denarja in posla, zato včasih težko opazi, da je kakšna stvar na svetu zastonj in se jo da dobiti tudi brez pogodbe. Ko z Vivian končno presežeta okvirje svojega družbenega statusa, se lahko končno vidita samo to, kar v resnici sta: moški in ženska. Zaljubljena. Pripravite robce!

Košarkar naj bo

Domača filmska produkcija na to jesen zabava z nadaljevanjem uspešnice Košarkar naj bo. Zabavna mladinska komedija o Ranti, fantu, ki mu nič razen košarke ne gre, se nadaljuje. Spet je tu obilica športa, šolskih ocenjevanj, ljubezni in prijateljstva. Mladinska komedija nas opominja, da se niti v košarki, niti v življenju ne da zmagati s soliranjem, pač pa le z dobro športno ekipo in zvestimi prijatelji. Pod scenarij se je ponovno podpisal avtor knjižne predloge, Primož Suhadolčan, v glavnih vlogah pa nas ponovno pričakuje stara ekipa z nekaj novimi pridobitvami. Naj vam ne zmanjka pozitivne energije, zato si je naberite ob obisku najbližjega kinematografa.

Bacek Jon: Farmagedon (Shaun the Sheep: Farmageddon)

Le kdo ne pozna simpatičnega backa, ki nas že leta zabava s svojimi dogodivščinami na kmetiji? Tokrat pa je soočen z vesoljci, ki ugrabijo njegovega prijatelja. Čas je, da se celotna živalska srenja zbere in skuje načrt, kako bodo revčka rešili pred zlobnimi bitji iz druge galaksije. Film nam tako kot animirana serija ponuja je malo besed, a hkrati veliko pove. Nasmejal bo tako otroke kot odrasle, ki si želijo videti preprosto štorijico o prijateljstvu in iznajdljivosti. Vsekakor vredno družinskega izleta.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?