Pa kje je letos zima?  Nizkoležeča smučarska središča se na moč trudijo ustreči smučarjem, tista višje v gorah pa tudi s strahom pogledujejo vsakodnevne vremenske napovedi. Prave zime še ni na vidiku. Kam torej po zalogo energije v teh zelenih mesecih? Izbrali smo 5 nekoliko manj obleganih, a zato nič manj čudovitih kotičkov Slovenije, ki vas bodo začarali za zmeraj.

Šmartno v Brdih

Šmartno se nahaja v središču Brd. Alojz Gradnik opisuje vas, ki kot orlovsko gnezdo ždi na točki, od koder se odpira pogled od Nanosa na vzhodu do Karnijskih Alp na severozahodu in od prostrane Furlanije do Jadranskega morja. Hišice so gosto nanizane ob cerkvi svetega Martina in dajejo občutek, da je obiskovalec zašel v trdnjavo. Sprehod po ozkih uličicah med starimi, nekaterimi tudi obnovljenimi hišami, je sprehod po srednjeveškem labirintu, ki oživi ob vstopu v Briško hišo. Tam se lahko naučite, kako se je v Brdih živelo včasih. Če pa želite doživeti Brda tukaj in zdaj, vam okolica ponuja dih jemajoče poglede, vonje in okuse.

Vitanje, Center Noordung

Vitanje, majhen podeželski kraj, skrit med Vitanjske Karavanke in Pohorje, skriva futurističen objekt, zasnovan po ideji vesoljske postaje Hermana Potočnika: Center Noordung, ki vas popelje  v svet neskončnosti. Center Noordung promovira vesoljske tehnologije in človekove dosežke v vesolju. Virtualna resničnost, simulatorji in projekcije so kompleksne tehnologije, ki ponujajo čaroben vpogled v skrivnosti neskončnega vesolja. Center Noordung je tudi za otroke odlična učna pot vesoljskih doživetij. Ko potrebujete vesolje navdiha, zavijte v Vitanje.

Klevevž

V bližini term Šmarješke Toplice se nahaja naravna toplica Klevevž. To je mali zeleni turistični zaklad Dolenjske, ujet med griče in vinograde. Potok Radulja ustvarja čudovito sotesko z manjšimi slapovi, ki jih je že Janez Vajkard Valvazor omenil v svoji Slavi vojvodine Kranjske. Klevevž je poznan po termalni vodi v kamnitem bazenu, ki poleti in pozimi greje s svojimi 21 do 25 stopinjami, v katerem se ljudje prav radi okopajo. Je lepa ideja za izlet. Na poti si lahko ogledate še grajski park z mlinom, druge termalne izvire in kraške jame pod nekdanjim gradom Klevevž. Spodnja Klevevška jama je poznana kot edina topliška jama na Slovenskem.

Mrtvice reke Mure, gozdna učna pot

Murski logi in mrtvice reke Mure pri Veržeju so zagotovo nekaj, kaj morate doživeti. Zaradi sekanja gozda je nastal močvirnat travnik, ima prav posebno rastlinstvo. Tu boste našli ozkolistno belo narcisa, ki jo v vzhodni Sloveniji najdemo le na tem območju. Ob bregovih reke Mure nenehno nastajajo novi rokavi mrtvic, zasipavajo se prejšnje mrtvice, drevesa se ugrezajo, zasuje jih pesek in mrtvice postopoma preidejo v močvirje in nazadnje postanejo kopno. Ogled učne gozdne poti je možen z vodnikom. Udeleženci si pripravijo ob ognju büjraško jüžino, sestavljeno iz opečenega kruha, natrtega s česnom in namazanega z zaseko. Možen je tudi prehod čez Muro z brodom do Otoka ljubezni v Ižakovcih. Gozdna učna pot je zanimiv in poučen izlet, na katerem dobite vpogled v življenje reke Mure.

Martuljški slapovi

Martuljški slapovi so biser slovenskega alpskega sveta. Do njih nas vodi lep in lahek dostop skozi čudovito sotesko, zato so priljubljena izletniška točka. Izlet do slapov se začne v vasici Gozd Martuljek. Ko prispemo na cilj, vidimo, kako se pod skalnimi stenami zbira voda potoka Martuljek in se nato spušča v treh stopnjah čez 100 m visoko steno. Najvišje je Martuljkov slap, pod njim teče potok skozi 500 m dolgo sotesko in ponovno pade čez 50 m visoko steno, kar imenujemo Spodnji Martuljkov slap, v nižjo, 400 m dolgo in ozko v apnenec izdolbeno Martuljkovo sotesko. Čaka vas čudovit dan, ki vas bo napolnil z energijo.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?