Novo leto je priložnost za nove navade in obljube. Energija je ključna za naše življenje, vendar je tudi vir, ki ga moramo spoštovati in se do njega obnašati varčno. Predlagamo, da seznamu letošnjih novoletnih obljub dodate še kakšno novo navado pri varčevanju z energijo. Zbrali smo nekaj dragocenih nasvetov in smernic, ki vam bodo pomagali zmanjšati porabo energije, ohranjati okolje ter prihraniti denar. Sprejmite izziv in skupaj z nami pripomorite k ohranjanju našega planeta za prihodnje generacije.

Ogrevanje

Strošek ogrevanja lahko zmanjšate s pravilno naravnano in nadzorovano temperaturo. Priporočljiva temperatura v dnevnih prostorih je med 20 in 22 °C, v spalnici naj bi bila nekoliko nižja, in sicer med 16 in 18 °C. Na ugodje v prostoru, poleg temperature zraka, vplivajo še sevalna temperatura sten ter hitrost gibanja in vlažnost zraka. Izkoristite sončno svetlobo, da naravno ogreje prostor. Odprite žaluzije in odgrnite zavese čez dan in pustite svetlobi, da ogreje vaš dom. Sončna elektrarna je odličen način za prihranek pri ogrevanju, saj uporablja brezplačno sončno energijo, z nizkimi obratovalnimi stroški in možnostjo shranjevanja presežne energije. Poleg tega pomaga zmanjšati vaš ogljični odtis, hkrati pa lahko izkoristite subvencije in davčne olajšave za zmanjšanje začetnih stroškov namestitve.

Razsvetljava

Postavite svoje delovne površine čim bližje oknu, da lahko bolje izkoristite naravno dnevno svetlobo. Med delom raje uporabljajte namizno svetilko ali druge usmerjene svetilke namesto da osvetljujete celoten prostor brez potrebe. Za dodaten prihranek energije in boljše delovne pogoje razmislite o uporabi LED svetilk s prilagodljivo svetlostjo, ki jih lahko prilagodite svojim potrebam. To vam omogoča večjo prilagodljivost in boljšo energetsko učinkovitost. Razmislite o pametnih stikalih in svetilih, ki jih lahko daljinsko upravljate prek pametnega telefona ali glasovnega ukaza. To omogoča boljše upravljanje razsvetljave in prihranek energije.

Kuhanje in pomivanje posode

Kuhalno ploščo izklopite nekaj minut preden je jed gotova. Pri peki uporabljajte ventilacijo. Med peko ne odpirajte vrat pečice. Preverite tesnenje vrat pečice. Tudi pečico izklopite nekaj minut preden je jed gotova. Za manj umazano posodo uporabite varčevalni program pomivalnega stroja, ki omogoča pranje pri nižji temperaturi. Na tržišču je na voljo vse več pomivalnih sredstev, ki omogočajo učinkovito pranje umazane posode s krajšim programom in pri nižji temperaturi.
To je samo nekaj nasvetov, s katerimi boste zmanjšali porabo energije in prispevali k trajnejšemu načinu življenja. Še več nasvetov najdete v prenovljeni knjižici nasvetov.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?