Potovati trajnostno pomeni zavedati se vpliva turizma na okolje in sprejemati trajnostne prakse za zmanjšanje negativnih vplivov na okolje na eni strani in maksimiranje pozitivnih učinkov turizma na drugi strani. Preverite, kako lahko tudi vi postanete trajnostno osveščen popotnik. Ne pozabimo, da imamo samo eno zemljo in da vsak korak šteje.

Izberite okolju prijazne namestitve

Okolju prijazne namestitve sledijo trajnostni naravnanosti že pri snovanju arhitekture, so samooskrbne pri proizvodnji energije, se osredotočajo na ohranjanje okolja in imajo pozitivne učinke na okolje. Vendar to še ni vse. V okolju prijaznih turističnih nastanitvah podpirajo tudi lokalno gospodarstvo – ponujajo hrano iz lokalnega okolja.

Uporaba javnega prevoza

Kadar je le mogoče, uporabite javni prevoz in pri načrtovanju potovanj upoštevajte, da največ CO2 emisij (izmerjeno na osebo/na kilometer) proizvedejo letalski prevozniki. Z uporabo javnega prevoza boste v zrak izpustili manj ogljikovega dioksida in zmanjšali promet na cestah. Z uporabo javnega prevoza se zmanjša število avtomobilov na cestah, v ozračje pa se izpusti manj ogljikovega dioksida.

Spoštovanje lokalne kulture

Interakcija z domačini je ena najbolj nagrajujočih stvari trajnostnega potovanja. Ko spoznavamo lokalno kulturo spoštujemo navade in tradicijo lokalnega prebivalstva in omogočamo, da se tradicija prenaša iz roda v rod.

Želite postati energetsko neodvisni in samooskrbni?
Prenesite brezplačno e-knjižico in preverite naše nasvete.

Za potovanje si vzemite čas

Premislite katero prevozno sredstvo boste izbrali. Res je, da z letalom lahko v kratkem času premostite velike razdalje, vendar se vprašajte tudi, kako boste s tem obremenili okolje. Ste pomislili, da bi se na pot odpravili z vlakom? Poleg prihranka in manjšega vpliva na okolje boste lahko tudi bolj uživali v lepotah narave na poti.

Uživanje lokalne hrane

Z uživanjem lokalne hrane si boste zagotovili svežino in izkazali podporo lokalnim ponudnikom. Lokalno pridelana hrana ne potrebuje prevoza, zato je bolj sveža in hranljiva. Poleg tega uživanje lokalnih proizvodov podpira lokalno gospodarstvo in prispeva k povečanju zaposlenosti ter dohodka v neki lokalni skupnosti.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?