Trajnostni življenjski stil dosežemo z odločitvami, ki zmanjšajo individualni in skupni vpliv na okolje, družbo in ekonomijo. Pomeni, da iščemo različne načine za zmanjšanje ogljičnega odtisa in učinkovitejšo uporabo virov za zmanjšanje okoljske škode, ki jo lahko povzroči naš način življena. Tako zavestno sprejemamo odločitve, ki pozitivno vplivajo na naš planet in potrebe prihodnjih generacij. V nadaljevanju izpostavljamo nekaj preprostih predlogov, s katerimi lahko vsak izmed nas na enostaven način stopi na pot trajnostnega življenjskega stila.

Izberite brezpapirno poslovanje

Namesto prejemanja računov v papirnati obliki izberite brezpapirno poslovanje. Na ta način boste poskrbeli za okolje, prihranili čas ter se izognili dodatnim stroškom. V Energiji plus vam za vsak prejeti račun na e-naslov (za vsako merilno mesto) obračunamo popust v višini 0,79 EUR (9,48 EUR letno). Več o prehodu na e-poslovanje preberite tukaj.

Zmanjšajte porabo vode

Imamo privilegij, da lahko vsak dan dostopamo do čiste vode, vendar to ne pomeni, da jo lahko zapravljamo v nedogled. Pazite na dolžino tuširanja. Nesoljeno vodo, ki ste jo uporabili za kuhanje, lahko uporabite za zalivanje vaših rastlin, ki vam bodo neizmerno hvaležne.

Reciklirajte vse kar lahko

Predmeti, ki jih ne recikliramo, pogosto končajo na odlagališčih, kar prispeva k škodljivim plinom, ki vplivajo na naše skupno zdravje in prispevajo h globalnemu segrevanju. Preprosto preverite, ali je na embalaži simbol za recikliranje in jo odložite v pravo barvo zabojnika za odpadke.

Želite postati energetsko neodvisni in samooskrbni?
Prenesite brezplačno e-knjižico in preverite naše nasvete.

Kupujte lokalno

Če imate možnost izberite nakup izdelkov iz lokalnega okolja in s tem zmanjšajte količino emisij, ki bi drugače nastale s transportom. Z ekonomskega vidika nakupovanje lokalnih izdelkov pomaga tudi malim podjetjem, da lahko dobro poslujejo in še naprej zaposlujejo lokalno prebivalstvo.

Ko je možno, uporabite javni prevoz ali kolo

Seveda je uporaba avtomobilov priročna in neizogibna izbira, ko moramo premagati daljše razdalje, vendar pa lahko kljub vsemu veliko opravkov dosežemo s kolesom, peš ali uporabo javnega prevoza, kar je okolju prijaznejša izbira. To bo pozitivno vplivalo na naše zdravje, s tem bomo prihranili denar in zmanjšali onesnaženje!

Želite postati energetsko neodvisni in samooskrbni?
Prenesite brezplačno e-knjižico in preverite naše nasvete.

Trajnostni način življenja ne pomeni dolgočasnega vsakdana. Pomeni kupovati manj, izbirati bolje in izbirati kakovost pred količino. Vredno je poskusiti. Za nas in generacije, ki prihajajo za nami.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?