Pred nami so kratki zimski dnevi in dolgi večeri, ko večino časa preživimo v zaprtih prostorih in le redko ujamemo kakšen sončni žarek. To lahko hitro vodi do pomanjkanja D vitamina, ki je znan tudi kot sončni vitamin. Pomaga pri ohranjanju zdravih in močnih kosti ter pomaga krepiti imunski sistem. Vitamin D prav tako igra pomembno vlogo pri preprečevanju osteoporoze, ščiti nas pred depresijo, saj pomaga tvoriti seratonin ali hormon sreče.

Kaj lahko naredimo, da tudi pozimi telesu zagotovimo zadostne količine vitamina D? Je primerno, da ga zaužijemo v obliki prehranskih dopolnil? Kdo ga potrebuje največ?

Preverite nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da boste ostali v dobri zdravstveni kondiciji tudi v zimskem času.

Vitamin D se tvori v koži pod vplivom UVB žarkov. V primeru slabega vremena ali nanosa zaščitnega faktorja se prodiranje UVB žarkov v kožo zmanjša. Dnevne potrebe med pomladjo in jesenjo pokrijemo že s 15-minutno zmerno izpostavljenostjo soncu. Jeseni in pozimi pa sinteza vitamina D v koži ni dovolj učinkovita, zato je potreben zadosten vnos iz hrane ali prehranskih dopolnil. Najbogatejši prehranski viri vitamina D so živila živalskega izvora: ribe, jajca, ribje olje in mlečni izdelki.

Pomanjkanje vitamina D se kaže s simptomi kot so motnje uravnavanja vsebnosti kalcija in fosfatov, ki se kažejo v bolečinah v kosteh in oslabelosti mišic.

Največje tveganje za pomanjkanje D vitamina v zimskem času imajo ljudje, ki se zadržujejo večinoma v zaprtih prostorih, starejši ljudje, ki imajo zaradi bolezni težave z gibanjem, dojenčki in otroci. Zato se priporoča, da predvsem starejši od 50 let, vsi, ki delajo v pisarnah, ljudje s črevesnimi boleznimi, dojenčki in otroci ter vsi s prekomerno telesno težo, dopolnjujejo prehrano z D vitaminom v obliki prehranskih dopolnil. Priporočen vnos vitamina D v zimskem času, ko ga telo samo ne more proizvajati v zadostnih količinah, je 20 mikrogramov dnevno. Za lažjo predstavo: s prehrano ga v povprečju zaužijemo manj kot 3 mikrograme.

Vitamin D lahko kupimo v obliki tablet, pršil ali kapljic. Prednosti prehranskega dopolnila v obliki kapljic je natančno odmerjanje in lažje požiranje, kar je bolj priročno za starejše osebe in otroke. Pred uporabo katere koli oblike je smiselno preveriti, ali vsebujejo še kakšne dodatke, ki bi lahko povzročili alergijske reakcije.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?