Če sodite v kategorijo tistih, ki radi poležavajo na plaži in berejo dobro poletno knjigo, potem ne smete zamuditi naših predlogov za poletno branje. Spodnji seznam je nastal s pomočjo izkušenih »plažnih bralk« Energije plus. 

Ko šepetajo ciprese (Yvette Manessis Corporon)

Goodreads ocena: ⭐⭐⭐

315 strani, mehka vezava

Hči grških izseljencev, Daphne, živi ameriške sanje - vodi uspešno restavracijo v New Yorku in ima bogatega zaročenca, a vseeno čuti, da gre življenje mimo nje. Ko njena ljubljena babica na drugi strani oceana začuti, da vnukinja ni srečna, jo pokliče k sebi. Daphne se vrne na čarobni grški otok in se spominja tako svojih najlepših kot tudi najpretreslivejših trenutkov v otroštvu. A na dan pridejo zamolčane skrivnosti iz drugih časov, zgodbe o pogumu in lojalnosti. V Daphne se začne prebujati strast in v vetru zasliši šepetanje resnice ...

Povzeto po bukla.si, povezava tukaj

Malibu (Taylor Jenkins Reid)

Goodreads ocena: ⭐⭐⭐⭐

440 strani, broširana vezava

Četverica bratov in sester priredi nepozabno zabavo poletju v slovo, toda v 24 urah se jim življenja za vedno spremenijo.

Malibu, avgust 1983. Predvečer vsakoletne zabave pri Nini Riva, s katero se tradicionalno poslovijo od poletja in napetost je na vrhuncu. Vsi hočejo biti v družbi slavnih bratov in sester Riva. Nina je nadarjena deskarka in manekenka, Jay deskarski šampion in Hud slaven fotograf. In potem je tu še družinska ljubljenka, najmlajša Kit. Nad četverico se ne navdušuje zgolj Malibu, temveč je prevzet ves svet – sploh ker so to otroci legendarnega pevca Micka Rive.

Povzeto po emka.si, povezava tukaj

Polnoč na reki Gray (Abigail Wilson)

Goodreads ocena: ⭐⭐⭐⭐

312 strani, trda vezava

Rebecca Hunter, ljubezniva in svojeglava mlada ženska, leta 1811 živi z bolno materjo na Škotskem višavju; mati ima napade blodenj in norosti. Rebecca verjame, da bo nekaj takega doletelo tudi njo. Zato si obljubi, da se ne bo nikoli poročila, da ne bi prenesla norosti na potomce.

Po nepričakovani bratovi smrti priseže, da bo razkrinkala krivca za njegovo smrt, Lewisa Browninga. Lewis, pravijo mu polnočni vrag, je lastnik dvorca Greybourne, ki je poln mračnih hodnikov in kleti in skrivnosti. Kaj vse se skriva za temi zidovi? Kaj se je zgodilo njenemu bratu na mostu reke Grey in zakaj?

Rebecca in njena teta Jo zaradi spleta okoliščin bivata v dvorcu. Ponudi se ji priložnost, da tam raziskuje, bistro opazuje, spoznava in sprašuje, išče odgovore za okoliščine dveh smrti … In spoznava, da gospod Browning ni niti približno takšen, kot si ga je predstavljala. Njegov privlačen značaj zaneti iskro naklonjenosti v njej in njeno srce ubere svojo pot.

Povzeto po knjigarna.net, povezava tukaj

To noč sem jo videl (Drago Jančar)

Goodreads ocena: ⭐⭐⭐⭐⭐

192 strani, trda vezava

To je roman o nekaj letih življenja in skrivnostnem izginotju Veronike Zarnik, mlade ženske iz ljubljanske meščanske družbe, ki jo je vase potegnil vrtinec nemirne zgodovine. Pet oseb pripoveduje o njej, pa vsaka od njih tudi o sebi in razburkanem slovenskem času pred drugo svetovno vojno in med njo. O času, ki je kot moloh goltal ne samo tako ali drugače prepričane udeležence zgodovinskih dogodkov, ampak tudi ljudi, ki so živeli na robu burnega dogajanja, ki ga niso niti dobro razumeli – hoteli so samo živeti. Toda »samo« živeti je bila iluzija, bil je čas, ko se tudi v na videz varnem in idiličnem zavetju neke graščine na Gorenjskem ni bilo mogoče izogniti drvečemu vlaku nasilja.

O Veroniki pripoveduje njen nekdanji ljubimec, oficir jugoslovanske kraljeve vojske, ki se je leta petinštirideset znašel v ujetniškem taborišču v Palmanovi; zgodbo nadaljuje njena mati, ki isto leto čaka na vrnitev hčere v ljubljanskem predmestnem stanovanju, potopljena v spomine in blodna od negotovega upanja; o njej govorita zdravnik nemške okupacijske vojske in družinska gospodinja; nazadnje nekdanji partizan, ki je iz nejasnega osebnega nagiba, polnega nesporazumov, sprožil vlak, ki je zdrvel čez nočno pokrajino in njene ljudi.

Povzeto po modrijan.si, povezava tukaj

Komančeva luna (Catherine Anderson) 

Goodreads ocena: ⭐⭐⭐⭐

557 strani, trda vezava

Pisateljica posveča ta roman spominu na pleme Komančev, ponosno in pogosto napačno razumljeno ljudstvo, ki so ga belci skorajda iztrebili. Tudi sama je daljna potomka ljudstva Šošoni, ki so predniki Komančev, zato je ta povezava pristna in močna. V ospredju je ljubezenska zgodba zlatolase belke Lorette in Indijanca iz plemena Komančev po imenu Lovec na volka. Lovec ima sloves kot najstrašnejši in najbolj prebrisani nasprotnik ameriške vojske. Loretta v strahovitem napadu Komančev izgubi starše in ob tem grozljivem dejanju izgubi dar govora. Lovec verjame v prerokbo, ki pravi, da bodo boji med Belookimi in njegovim ljudstvom neskončni, kri pripadnikov njegovega ljudstva bo pordečila reke in gore belih kosti bodo stale tam, kjer se je nekoč pasel mogočni bizon. Prerokba pa tudi pravi, da bo k njemu prišlo dekle, s kožo, belo kot luna, z medenimi lasmi in očmi kot poletno nebo. Neko noč, ko je luna sijala na polnočnem nebu, je Lovec prijezdil po Loretto, stricu je zanjo ponudil konje in jo odpeljal v svojo deželo, med svoje ljudi...Preplašena deklica se upira na vse možne načine, toda Lovec verjame, da mu je usojena. Potrpežljivo in nežno skrbi zanjo ter poskuša zanetiti ogenj v njenem srcu. V tem svetu se Loretti povrne glas, ko reši Lovca pred smrtonosno kačo. Sovraštvo med njima počasi kopni, toda sovraštvo med njunima ljudstvoma ima globoke korenine, ki jih ni moč iztrgati. Lepa ljubezenska zgodba, kjer se nitke čustev spletajo in razpletajo...Njun dom ni več na zemlji Komančev in ne na zemlji "tosi tivo", kot imenujejo belce. Komu pripadata? Prerokba pravi...

Povzeto po dobreknjige.si, povezava tukaj

 

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?

; mes', function() { setCookie('banner-top-mobile', true, 100); $('.banner-top-mobile').removeClass('active'); }); $(document).on('click', '.header-search-button', function() { $('#mod-finder-searchform104').submit(); }); ;