Bliža se poletje, ko se bomo ponovno veliko časa zadrževali na soncu, zato je ključno, da se dobro zaščitimo pred nevarnimi sončnimi žarki. Pri tem je seveda pomembno, katero sončno kremo izbrati, da boste najbolje obvarovali sebe in svoje najdražje pred sončnimi opeklinami, kožnim spremembami in prezgodnjim staranjem kože. Pa veste, katera sončna krema je prava za vas in kakšna so razlika med sončnimi kremami? Poznate tudi druge ukrepe, ki jih je priporočljivo izvajati, da boste dobro zaščiteni?

Najučinkovitejša zaščita je zagotovo izogibanje direktni izpostavitvi soncu med 10. in 17. uro. Zavedati se je potrebno, da se moč UV žarkov poveča na vsakih 300 m nadmorske višine še za približno 4 odstotke. Enako kot direktni sončni žarki nas lahko poškodujejo tudi sončni žarki, ki se odbijajo od vode.

Kakšno sončno kremo uporabiti?

Izbira sončne kreme je povezana s starostjo in tipom kože ter barvo las in oči. Ljudje z rdečimi lasmi in modrimi očmi so bolj občutljivi na sevanje kot ljudje s temnimi lasmi in rjavimi očmi. Bolj kot je občutljiva vaša koža, višje je tveganje za nastanek kožnega raka.

Naravna zaščita kože pred soncem traja približno 10 minut. Nekoliko manj, če je vaša polt svetlejša in nekoliko več, če je vaša polt temnejša. Če čas naravne zaščite pomnožite s faktorjem zaščite, ki je naveden na sončni kremi, vam dobljena številka pove koliko minut ste zaščiteni z njeno uporabo. Če nanesemo kremo z  zaščitnim faktorjem 30 to pomeni, da bi z njo lahko bili zaščiteni 300 minut. Seveda moramo pri tem upoštevati, da se vmes še kopamo, potimo, brišemo in se zaradi tega čas zaščite skrajša. Uporabljajte sončno kremo z zaščitnim faktorjem najmanj SPF 15 ali več.

Pomembno je, da sočno kremo nanesete 15 min pred izpostavljenostjo soncu. Pri tem ne pozabite namazati še ušesa, nos, ustnice, roke…

Na kaj morate biti pozorni?

Ne nasedajte marketinškim trikom o »vodoodporni sončni kremi«. Vodoodporna krema ne obstaja saj se vse kreme v vodi sperejo. Gre samo za poimenovanje kreme glede na postopek SPF testiranja. Kreme z oznako »vodoodporno« morajo medtem, ko smo v vodi, učinkovati vsaj 40-80 min.

Če želimo v kremi ohraniti aktivne substance je pomembno, da kreme za sončenje ne izpostavljamo direktnemu soncu. Kremo hranite v senci oziroma nekje na hladnem. Uporaba sončnih krem ni najbolj priporočljiva za dojenčke mlajše od šest mesecev.

Prav tako bodite pozorni na rok uporabe sončne kreme. Če roka uporabe ni navedenega je priporočljivo, da kremo porabite v roku treh let. Po tem času krema ne učinkuje več kot bi morala.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?