Znižanje količine sladkorja v naši prehrani ima številne pozitivne učinke na naše zdravje – izguba odvečne teže, manj težav s srčnimi obolenji, nižja raven sladkorja v krvi… Žal se velikokrat sploh ne zavedamo kje vse se v prehrani skrivajo velike količine sladkorja. Se vam zdi, da veliko trenirate, pravih rezultatov pa ni? Ste preverili količino sladkorja v raznih beljakovinskih napitkih, ki jih zaužijete po treningu? Ni težava v naravnem sladkorju, ki ga najdemo v sadju in zelenjavi, težava je sladkor, ki ga ne vidimo in je prisoten v predelani hrani. Preverite pet nasvetov, kako lahko na preprost način znižate količino zaužitega sladkorja.

1. Izogibajte se sladkim pijačam


Vaše telo kalorij, ki jih prejmete v pijačah ne zazna na enak način kot kalorij, ki jih zaužijete v prehrani. Sladke pijače vas ne nasitijo in zaradi tega nimate občutka, da ste zaužili enako količino kalorij kot če bi se najedli. Namesto sladkih pijač (energijske pijače, sadne pijače, športni napitki) izberite vodo, nesladkan zeliščni ali sadni čaj, sveže stisnjeno limonado,…

2. Poiščite alternativo sladicam z veliko sladkorja


Če začutite potrebo po nečem sladkem, raje izberite bolj zdravo alternativo:
- sveže sadje, ki je polno vitaminov in mineralov,
- grški jogurt s sadjem (bogato s kalcijem, proteini in vitaminom B12),
- pečeno sadje, dateljne ali temno čokolado.

3. Izogibajte se pakiranim omakam z veliko vsebnostjo sladkorja


Marsikdo se ne zaveda, koliko sladkorja vsebujejo že pripravljene omake kot so kečap, omake za žar,… Ste vedeli, da ena žlička kečapa vsebuje kar 1 žličko sladkorja? Pred nakupom izdelkov preverite vsebnost sladkorja. Sicer pa namesto že pripravljenih omak izberite raje sveža zelišča (muškat, čili, pesto,…), ki bodo dala vaši hrani boljši okus, ne bodo pa vaše telo po nepotrebnem obremenila s sladkorjem.

4. Preverite količino sladkorja v predpripravljeni hrani


Predpripravljena hrana je polna umetnih barvil, sladil in ojačevalcev okusa, ki jih običajno v doma pripravljeni prehrani ne uporabljamo. Res je, da zaradi prenatrpanega urnika velikokrat nimamo časa, vendar lahko s primerno organizacijo zdrav obrok pripravimo zelo hitro in se izognemo nepotrebnim dodatnim količinam sladkorja.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?