Učinkovita raba energije pri vožnji z avtomobilom

Rezultati raziskave energetske učinkovitosti Slovenije REUS 2019 kažejo, da ima kar 91 odstotkov gospodinjstev v Sloveniji v lasti vsaj en osebni avtomobil. Avtomobili še kako obremenjujejo naše okolje, kljub temu, da sodobni avtomobili z razvojem tehnologij ustvarijo manj škodljivih izpustov kot je to bilo pred nekaj desetletji. Povprečno gospodinjstvo z avtomobilom na leto povprečno prevozi cca. 21.000 km, kar kaže na to, da lahko s primernim načinom vožnje zmanjšamo stroške in vpliv na okolje.
Preverite, kako lahko postanete energetsko učinkovitejši na področju mobilnosti že jutri.

Redno servisirajte svoj avtomobil

Z rednimi servisi vašega avtomobila boste zmanjšali porabo goriva. Zamašeni zračni filtri ali slabo vzdrževane svečke namreč močno povečajo porabo goriva. Stalno preverjajte tudi nivo olja. Pravilno vzdrževana vozila so bolj učinkovita in pripomorejo k zniževanju emisij CO2.

Vklopite klimatsko napravo samo kadar je to nujno potrebno

Klimatska naprava je velik porabnik energije, saj povečuje porabo goriva in emisije CO2, zato vam svetujemo, da jo vklapljajte le po potrebi. Da bi podaljšali življenjsko dobo klimatske naprave jo je priporočljivo občasno vklopiti tudi pozimi. Seveda velja preprosti nasvet, da je čez poletje smiselno avto parkirati v senci in ga pred vožnjo nujno prezračiti.

Preverite tlak v pnevmatikah

Premalo napolnjene pnevmatike lahko povečajo porabo goriva do 4 odstotke (če je prenizek za 0,5 bara porabi vaš avto zaradi večjega trenja približno 2,5 odstotka več goriva, obenem pa povzroči za 2,5 odstotka več CO2). K manjši porabi prispevajo tudi ožje pnevmatike in čim bolj zaprta platišča. Razlika med pnevmatiko širine 195 in 225 je lahko tudi do liter goriva na prevoženih 100 kilometrov. Ne uporabljajmo zimskih pnevmatik brez potrebe.

Pri pospeševanju čimprej prestavite v višjo prestavo

Višje prestave (4., 5. ali 6.) so varčnejše z vidika porabe goriva. Ob zmerni in premišljeni vožnji, brez nepotrebnega zaviranja in pospeševanja, lahko prihranimo tudi do 10 odstotkov goriva.

Vozite premišljeno

Ste vedeli, da najnižja hitrost, ki še zagotavlja varčno vožnjo praviloma znaša 50–60 km/h? Ali, da če pedal za plin pritisnete do konca je poraba goriva dvakrat večja kot če motor deluje s 75 % svoje moči? Če je možno vozite za drugim vozilom, saj je tako poraba občutno nižja.


Članek je prirejen glede na vsebino objavljeno na portalu porabimanj.si

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?