Skrb za psihično in fizično zdravje – brez enega ni drugega

Velikokrat imamo predstavo, da naš um in telo nista povezana, vendar sta naše psihično in fizično zdravje še kako odvisna drug od drugega. Raziskave kažejo, da imajo ljudje s psihološkimi težavami pogosto tudi druge zdravstvene težave.

Kako vpliva psihološko zdravje na naše splošno počutje in zdravje nasploh?
1. Pomanjkanje motivacije: Zaradi slabe psihične kondicije nimamo prave energije in motivacije, da bi skrbeli zase in za svoje potrebe kot bi morali.
2. Težave s koncentracijo in načrtovanjem: Zaradi slabega psihičnega zdravja nismo sposobni obvladovati vsakodnevne obveznosti, zaradi česar trpi naše fizično zdravje (premalo gibanja, zdrave prehrane…)
3. Slabša zdravstvena obravnava: Zdravniki velikokrat predvidevajo, da so simptomi določenih zdravstvenih težav povezani s psihičnimi težavami in je zaradi tega zdravstvena obravnava lahko pomanjkljiva.

Kaj lahko naredimo sami, da bi ohranili dobro psihično zdravje?


1. Redna vadba


Strokovnjaki se strinjajo, da fizična aktivnost sprošča hormon sreče. Že 10 minutni sprehod bo dvignil energijo in vaše razpoloženje. Zavedati se je potrebno, da je gibanje tudi sestavni del zdravljenja nekaterih psihičnih bolezni kot so npr. depresija, anksioznost, anoreksija, bipolarna motnja, shizofrenija itn.


2. Zdrava prehrana
V prehransko piramido dodajte veliko polnozrnatih žitaric, sadja in zelenjave ter oreškov. S tako prehrano boste lažje obvladovali stres in anksioznost, depresijo, povečali boste nivo energije in ponoči boste boljše spali.


3. Veliko tekočine
Z zadostnim vnosom tekočine, predvsem vode, preprečimo dehidracijo, ki je lahko razlog za nihanje v razpoloženju. Vredno je razmisliti tudi o količini popite kave. Preveč kofeina namreč povzroča občutek anksioznosti, zato namesto kave raje izberite pravi čaj.


4. Sproščanje
Obstaja več tehnik sproščanja, nekatere so preproste (npr. različne tehnike dihanja), druge predstavljajo bolj globoko, resnično čustveno, telesno in mentalno sprostitev (meditacija, hipnoza, čuječnost, avtogeni trening…)


Največ lahko za svoje počutje in psiho-fizično ravnovesje naredite sami. Ne čakajte na pomoč drugih in začnite že danes. Videli boste, da se splača.

 

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?