Napovedane spremembe Zakona o vzpodbujanju rabe obnovljivih virov energije (OVE) prinašajo nekatere bistvene spremembe tako za odjemalce kot za ponudnike sistemov za energetsko samooskrbo.

Povzemimo jih na hitro:

Skrajšanje čakalnih dob za pridobitev soglasij,

plačevanje omrežnine za vso prevzeto energijo,

prodajalci električne energije po novem plačujejo viške.

Spremembe bodo na eni strani skrajšale čakalne dobe za pridobitev soglasja, na drugi strani pa bodo prinesle plačevanje omrežnine za vso prevzeto energijo iz omrežja, pri čemer slednje velja za elektrarne, ki bodo priključene v omrežje po 31.12.2023. Prav tako bodo odslej prodajalci električne energije proizvedene viške električne energije morali plačati.

Velika težava, s katero se soočajo posamezniki, ki želijo postati samooskrbni, so predolge čakalne dobe za pridobitev soglasja. V nekaterih primerih lahko postopek trenutno traja tudi do pol leta. Sprememba zakona v 42. členu pravi, da »izdaja spremembe soglasja za priključitev poteka po skrajšanem ugotovitvenem postopku, ki je hiter in mora biti končan najpozneje v 15 dneh, če je potreben poseben ugotovitveni postopek, pa najpozneje v 30 dneh od dneva prejema popolne vloge. Po novem mora torej zadeva biti urejena v največ mesecu dni.

Napovedane spremembe zakona pa na drugi strani prinašajo tudi nekaj slabih novosti za odjemalce. Po novem bodo morali samooskrbni odjemalci, kljub temu, da so samooskrbni, plačevati omrežnino za vso prevzeto energijo iz omrežja. Doslej se je na podlagi letnega obračuna in neto meritev omrežnina zaračunala samo za tisti del električne energije, ki je predstavljal razliko med proizvedeno in porabljeno energijo. Spremembe se vendarle ne zgodijo čez noč, zato zakon pravi, da bo plačevanje omrežnine za vse samooskrbne elektrarne, ki so oziroma bodo priključene v omrežje do 31.12.2023, ostalo takšno kot je.

Omrežnina pa ni edina težava, s katero se soočajo investitorji v sončne elektrarne. V primeru, ko uporabnik proizvede več energije kot je porabi, so te viške odkupovali le redki. Po novem je tako, da bodo morali prodajalci električne energije viške proizvedene energije plačati. Naj omenimo, da podjetje Energija plus, za razliko od ostalih dobaviteljev, viške plačuje že danes.

Vsi, ki razmišljate o postavitvi sončne elektrarne se morajo zavedati, da se lahko omrežje hitro napolni in soglasja sistemskega operaterja omrežja za priključitev ne bo možno več dobiti. Več kot dober razlog, da se za postavitev sončne elektrarne odločite čimprej. Pri tem je vredno upoštevati, da za postavitev sončne elektrarne izberete zanesljivega partnerja, saj gre za dolgoročno investicijo.

Izberite sončno elektrarno na ključ Energije plus. Za pridobitev informativne ponudbe obiščite našo stran o sončnih elektrarnah ali pokličite na 02 2200 668.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?

; mes', function() { setCookie('banner-top-mobile', true, 100); $('.banner-top-mobile').removeClass('active'); }); $(document).on('click', '.header-search-button', function() { $('#mod-finder-searchform104').submit(); }); ;