Dolgi in brezskrbni počitniški dnevi se poslavljajo in šolarji bodo ponovno sedli v šolske klopi. Dolgo spanje in jutranje lenarjenje bo prekinila budilka, dolge ure igranja bodo zasedle šolske in obšolske obveznosti, ki bodo ponovno zahtevale prilagoditev družinskega življenja. Preverite nekaj preprostih nasvetov kako otroku pomagati, da bo brez večjega stresa ponovno osvojil šolsko rutino.

Prilagodite urnik spanja


Prehod iz dolgega počitniškega spanja na zgodnje zbujanje je lahko za otroka precej stresen, zato je smiselno, da otroka pričnete navajati na novi urnik za odhod v posteljo že v zadnjem tednu počitnic. Če je le možno, pomagajte otroku, da v zadnjem tednu avgusta leže v posteljo ob uri, ki bo tudi med šolskim letom dogovorjena ura za odhod v posteljo. Tako se boste izognili slabi volji in dodatnemu jutranjemu stresu zaradi vstajanja ob pričetku šole.

Upoštevajte pričakovanja otrok glede obšolskih dejavnosti


Proti koncu počitnic se z otrokom pogovorite tudi o njegovih željah glede obšolskih dejavnostih. Pri tem otroku ne vsiljujte svojih neizživetih sanj in želja, temveč izbiro prepustite otroku. Pri številu izbranih obšolskih dejavnostih naj velja načelo zmernosti. Koliko dejavnosti je primerno za vašega otroka boste najbolje ocenili vi in vaš otrok, vendar pri tem upoštevajte, da mora otrok imeti popoldan tudi prosti čas oziroma čas za igro. S številom dejavnosti ne pretiravajte. Z otrokom se pogovorite tudi o njegovih pričakovanjih v novem šolskem letu.

Pri nakupu šolskih potrebščin naj sodelujejo tudi otroci

Če imate možnost, v nakup potrebščin za novo šolsko leto vključite tudi vašega otroka, saj si bo na ta način lahko otrok izbral šolske potrebščine po svojih željah in jih bo potem tudi z večjim veseljem uporabljal. Prav tako bo dobil boljšo predstavo o tem, kaj resnično potrebuje in kaj ne. Otroci na ta način pridobijo tudi izkušnje pri sprejemanju odločitev. Za morebitno napačno sprejeto odločitev pri izboru potrebščin bo namreč moral sam nositi tudi odgovornost.

Motivacija


Tako kot odrasli tudi otroci včasih potrebujejo motivacijo za delo, saj niso vedno enako motivirani za učenje in vsakodnevne šolske obveznosti. Večina otrok se veseli ponovne vrnitve v šolo, saj bodo po dolgem času ponovno srečali prijatelje in sošolce, nekateri, predvsem starejši otroci, pa večjega veselja ne pokažejo. Morda potrebujejo malo več spodbude, predvsem pa podporo in zaupanje staršev, da jih v njihovih odločitvah podprejo, jim zaupajo in jim stojijo ob strani. Preprost pogovor z vašimi otroci zagotovo ne bo odveč.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?