Revolucija osebnostne mobilnosti se je nedvomno pričela. Seveda to še ne pomeni, da se bodo stvari preko noči obrnile na glavo in bodo jutri vsi avtomobili elektrificirani. Pa vendarle - e-mobilnost postopoma postaja naša realnost in smiselno se je na to pravočasno pripraviti.

Morda danes še ne vozite električnega avtomobila, morda o njem še ne razmišljate aktivno, toda že električni skiro, morda električni skuter ali električno kolo pomenijo, da aktivno vstopate v dobo e-mobilnosti. Prodajne številke teh priljubljenih prevoznih sredstev eksponentno naraščajo, dosti drugače pa ni niti pri avtomobilih.

Lani se je v Evropi prodalo nekaj čez štiri milijone avtomobilov, od tega je bilo električno gnanih 82.362 oziroma 1,99 odstotka. Letos so prodajne številke zaradi pandemije nekoliko nižje, pa vendarle. V prvih dveh kvartalih se je prodalo malce čez tri milijone novih avtomobilov. Delež električnih je zrasel za več kot dvakrat - na 4,27 odstotkov (130.297 avtomobilov). Trend je torej zelo jasen in seveda tudi logičen. Z razvojem električnih avtomobilov se skokovito večajo dosegi z enim polnjenjem (med 350 in 500 km postaja nov standard), hkrati postajajo vse bolj dostopni, države (tudi Slovenija) ponujajo subvencije ob nakupu. Nenazadnje postaja tudi ponudba vse bolj popolna, električno gnane modele je moč najti v vseh velikostnih razredih in segmentih.

Vzporedno z razvojem avtomobilov se razvija tudi tehnologija polnjenja in polnilna infrastruktura. Če je na vprašanje ali kupiti električni avto, odgovor vedno bolj jasen, pa se ob nakupu še vedno poraja vprašanje - kje in kako avto polniti. Seveda je baterijsko električni avtomobil (BEV) v tem trenutku najbolj praktičen (in ekonomsko izplačljiv) za lastnike stanovanjskih hiš zaradi možnosti polnjenja in v gradnje polnilnice.

Toda naj se sliši še tako preprosto, vgradnje stenske ali hišne polnilnice pogosto ni delo za nedeljskega mojstra. Za to potrebujete zanesljivega strokovnjaka z izkušnjami, znanjem, predvsem pa s celostnim pristopom. Energija plus je eno prvih podjetij na trgu, ki ob klasičnih, ponuja tudi pametne hišne polnilnice, ki omogočajo dinamično polnjenje. Vse to pa lahko nadgradimo tudi z vgradnjo strešne sončne elektrarne in hranilnika, kar omogoča še dodatne prihranke. A to še ni vse.

Ponujamo tudi rešitve za bloke, garažne bokse, podjetja in organizacije. Izbirate lahko od močnejših hišnih polnilnic, do standardnih z močjo 22 kW, hitrih s 50 kW ter super hitrih z močjo od 100 do 150 kW. S polnilno infrastrukturo opremimo tudi turistične objekte, kjer gostom nudijo uporabo ali najem e-koles. Tako lahko dobite paket e-polnilnice, v katero so vključena tudi tri e-kolesa, že za manj kot 5.000 evrov!

Seveda pa v podjetju Energija Plus skrbimo za enostavno dostopno javno polnilno infrastrukturo in tako širimo mrežo javnih polnilnih postaj, kjer je mogoče porabljeno energijo plačevati kar preko aplikacije Easy park (zato ni več potrebe po RFID karticah). Do konca leta jih bo teh že preko 20.  Poleg tega se vključujemo tudi v mednarodno povezovanje v mrežo preko 200.000 polnilnih mest, ki si jo lahko ogledate na spletni strani has-to-be.

Vse informacije in odgovore na vprašanja povezane z e-mobilnostjo najdete tukaj, seznam polnilnih postaj pa tukaj.

Lahko pa nas pokličete na brezplačno telefonsko številko klicnega centra: 08021 15 od ponedeljka do petka med 7:30 in 17:00

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?