Okolju prijazna mobilnost

V evropskem tednu mobilnosti, ki je letos potekal od 16. 9. do 22. 9. smo si ponovno prizadevali ozaveščati o ciljih trajnostne mobilnosti. To je zadovoljiti potrebe vseh ljudi po mobilnosti, hkrati pa zmanjšati promet oziroma ga narediti bolj okolju sprejemljivega. Zaradi boljše kakovosti zraka, manj hrupa in manjšega števila prevoznih sredstev postanejo mesta privlačnejša za življenje, ljudje v njih pa bolj sproščeni in uspešni.

Z domišljijo nad promet

Zemljevid krajev, ki so tudi letos sodelovali v različnih akcijah znotraj tedna mobilnosti, se nahaja na spletni strani projekta. Povsod po Sloveniji so se odvijale različne dejavnosti in prireditve, s katerimi so želeli spodbuditi stare in mlade, da kakšen dan preživijo brez avtomobila in ga zamenjajo za kolo ali pa preprosto vzamejo pot pod noge. Med tem časom so občine zapirale ceste in druge sicer vozne površine ter jih spremenile v igrišča in prostore za sprostitev in rekreacijo. Športna društva so poskrbela za še več rekreacije, pohodov in kolesarjenja, osnovnošolci pa so spoznavali varne poti v šolo in alternativne načine prevoza. Domišljija tudi letos ni poznala meja, kar daje upanje, da bomo nekoč dovolj pogumni, da bo trajnostna mobilnost vsakdanjost, ne le splet dogodkov znotraj enega tedna v letu.

Prevoz prihodnosti

Elektrika, še posebej, če je pridobljena iz obnovljivih virov, predstavlja energijo prihodnosti, ki napaja in poganja sodobna prevozna sredstva. Hibridni in povsem električni avtomobili počasi zavzemajo naše ceste, električni skiroji rekreacijske površine, električna kolesa pa osvajajo naša srca. Nič ne premaguje jutranjih prometnih konic bolje kot kolo in nič vas na cilj ne pripelje bolj sveže kot električno kolo. To vam omogoča ravno prav rekreacije, hkrati pa vam pomaga osvojiti vsak klanec.

Pri Energiji plus skrbimo tudi za zeleno mobilnost, zato imamo na voljo vse vrste električnih koles: mestna, treking in gorska. Če pa se ne morete posloviti od svojega ljubljenega kolesa, ki ga vozite, vam uredimo, da vaše »navadno« kolo postane električno. Zdaj lahko zapeljete v okolju prijazno prihodnost, brez gneče, iskanja parkirnega prostora in izpušnih plinov. Ko boste enkrat poskusili vožnjo z električnim kolesom, boste imeli trajnostno mobilnost prav vsak dan. In vsak dan si boste hvaležni.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?