Na cestah se pojavlja vse več električnih vozil. Zdijo se zanimiva alternativa klasičnim dizelskim in bencinskim, saj so okolju prijaznejši, gorivo zanje pa je cenejše. Kdaj je torej čas za električni avtomobil?

Na začetku je potrebno ugotoviti, kakšna cena električnega avtomobila nam ustreza. Vedeti moramo, da je začetna investicija od 5 do 10 000 EUR višja kot pri običajnem avtomobilu. Vendar se ta hitro povrne, če upoštevamo, da so mesečni stroški za električni avto bistveno nižji. Pri nakupu lahko pomaga tudi subvencija EKO sklada, kjer je mogoče za električni avtomobil pridobiti še 7500 EUR.

Kot drugo, moramo vedeti, kakšne razdalje želimo z električnim avtomobilom premagovati. Priporočljivo je, da lahko svoje dnevne opravke naredimo brez vmesnega polnjenja. Tako lahko avtomobil polnimo le ponoči pa nam to zadostuje za cel dan. Sicer je danes javnih polnilnic dovolj. Mreža je zelo razvejana, nadzor nad tem, kje lahko svoj avtomobil polnite, pa je z aplikacijo zelo preprost. Doma si lahko omislite še lastno polnilno postajo.

Kljub nekaterim prepričanjem so sodobni električni  avtomobili zelo zanesljivi in vzdržljivi. Nekateri hibridni avtomobili že več kot desetletje vozijo po naših cestah in se zelo dobro držijo, moderne baterije pa so še toliko boljše.

Preden se dokončno odločite za nakup takega avtomobila, preverite še, ali je dovolj velik za vse, kar potrebujete, kakšni so njegovi varnostni sistemi in kako hitro se polni. Tako boste resnično našli vozilo, s katerim boste še dolgo zadovoljni.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?