Z veliko mero samozavesti bi lahko rekli, da so električna vozila prihodnost. Trenutno predstavljajo električna vozila v ZDA zgolj tri do štiri odstotke voznega parka, vendar poslovni analitiki ocenjujejo, da bo do leta 2030 ta delež 50 odstoten. V Evropi je odstotek električnih vozil trenutno pri 26 odstotkih.


Razlika med ZDA in Evropo je predvsem v tem, da je slednja že nekaj časa nazaj postavila stroga pravila in omejitve glede emisijskih standardov, kar je povzročil pravi »boom« med proizvajalci avtomobilov. Povpraševanje po električnih vozilih je eksplodiralo. Danes lahko povprečen Evropejec izbira med široko paleto električnih vozil in ne zgolj med modeli enega proizvajalca (npr. Tesla).


Vendar ima električna mobilnost še vedno nekaj ovir pred seboj. Med drugim tudi doseg in z njim povezano polnjenje električnih vozil. Med tem, ko javne postaje za polnjenje rastejo kot gobe po dežju, močnejše in predvsem hitrejše polnilne postaje za domačo rabo še niso tako pogoste. Mnogi uporabniki električnih vozil so razočarani nad počasnostjo in nezanesljivostjo polnjenja na običajno domačo vtičnico.
V kolikor razmišljate o namestitvi domače polnilne postaje, vas zagotovo zanima, na kaj morate pomisliti ob njeni namestitvi.


Ali lahko domačo polnilno postajo namestim sam?

V kolikor niste kvalificiran električar z izkušnjami pri namestitvah polnilnih postaj, tega ne počnite sami. Vedno priporočamo, da se namestitev polnilne postaje za dom zaupa pooblaščeni osebi. Na kratki rok to pomeni dodaten strošek, vendar je ključno, da je vaša domača polnilna postaja nameščena pravilno in varno ter v skladu z vsemi certifikati in predpisi.
Mnoge domače polnilne postaje lahko izgubijo garancijo če se z nameščanjem ukvarja nepooblaščena oseba. Namreč, WEBASTO PURE v naši ponudbi vsebuje 5 letno jamstvo varnosti in kakovosti (poleg dve letnega zakonsko določenega jamstva vam nudimo dodatna tri leta brezplačnega jamstva).


Kako najdem pravo podjetje za namestitev polnilne postaje?


Pravo podjetje za namestitev polnilne postaje je tisto, od katerega ste kupili polnilno postajo. V kolikor to podjetje tega ne omogoča, povprašajte prijatelje in znance po referencah. Dober vir informacij so spletne skupnosti, ki se ukvarjajo z električno mobilnostjo.

Kakšen je postopek namestitve domače polnilnice za električne avtomobile?


Prvi korak je seveda nakup električne polnilnice za domačo rabo. Sledi izbor izvajalca, ki vam bo le to namestil. Izvajalec po navadi najprej obišče vaš dom, vzame različne mere, preveri kje se nahaja omarica z varovalkami, pomaga pri odločitvi za najbolj optimalno lokacijo polnilnice in, če niste drugače dogovorjeni, vam predstavi strošek namestitve. Izkušen izvajalec vam domačo polnilnico postavi relativno hitro, v enem delovnem dnevu. Obvezno priporočamo še branje navodil za uporabo ter vklop različnih pametnih funkcionalnosti, ki jih morebiti vsebuje vaša domača polnilna postaja.


Strošek namestitev domače polnilnice za električni avtomobil morda ni tako nizek kot ste sprva mislili. Vendar boste z uporabo certificiranih polnilnic in strokovno namestitvijo na daljši rok bolj zadovoljni.
Vaša domača polnilnica bo varno nameščena, skladna z vsemi predpisi ter bo pozitivno prispevala k vrednosti vaše nepremičnine.

Si želite več nasvetov neposredno v vaš poštni nabiralnik?